V místě dřívějších černých skládek vznikne v Hranicích skatepark. Místní zahrádkáři z toho mají obavy

31. květen 2023 11:40

Vedení Hranic chce vyjít vstříc mladým sportovcům. V Žáčkově ulici, v lokalitě, kde dříve někteří lidé zakládali černé skládky, investuje víc než šest a půl milionu korun do nového skateparku. Zástupci radnice mají plánu na využití lokality víc.

V Žáčkově ulici, kde má nový skatepark vzniknout, dřív bývalo smetiště. „Bývala to spíš taková černá skládka, město s tím dlouhou dobu bojovalo,“ říká Marek Langer, který v Hranicích zastupuje skejboardovou komunitu. Teď už je celý areál oplocený, jsou tu stavební stroje a dělníci jako první začali srovnávat zem a ořezávat stromy a keře.

Skatepark podle amerických standardů

Podobu nového skateparku si navrhovali sami zástupci skejboardové komunity. „Autorem projektu je můj dlouholetý kamarád Michal Langoš a celé to zaštiťuje pan architekt Igor Bureš. Navrhovali jsme to podle amerických standardů a v současné době by to mohl být nejmodernější skatepark v Olomouckém kraji,“ informuje Langer.

Skatepark bude umístěný u vjezdu do zahrádkářské kolonie. Pan Roman, který tu má chatku, z toho nadšený není. „Máme strach z toho, že tady bude hluk, budou se tu scházet různá individua a budou nám tady plenit naše zahrádky,“ obává se. Marek Langer ale uklidňuje: „Je to železobetonová konstrukce, která je nejméně hlučná ze všech materiálů, z nichž se skateparky staví.“

Čtěte také

Skatepark by měl být dokončený na podzim. Město za něj zaplatí více než 6,5 milionu korun. Další sportoviště budou následovat. „V letošním roce vyhrála v participativním rozpočtu ještě horolezecká stěna a pak jsme se domluvili s místními horolezci, že tam vybudujeme boulderové kameny. V tuto chvíli je to věc povolovacího řízení a vyjádření Povodí Moravy. Nicméně předpokládáme realizaci taky ještě v letošním roce,“ uvádí starosta Daniel Vitonský z hnutí ANO.

V příštím roce pak chce radnice ke skateparku vybudovat novou cyklostezku a další kolem sousedního rybníku Piskáč.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio