V místech budoucí dálnice u přerovského Předmostí nalezli archeologové pohřebiště z doby bronzové

27. červenec 2020

Nedostatek času a mimořádně deštivé léto. To jsou dva hlavní protivníci archeologů, kteří zkoumají trasu budoucí dálnice D1 u Přerova. Lokalita přitom slibuje zajímavé nálezy. Mimo jiné proto, že se jedná o celosvětově známé naleziště kostí mamutů. Aktuálně tu badatelé objevili pohřebiště z doby bronzové.

Archeologické nálezy pohřbů v Předmostí u Přerova


Prší, dokonce se přihnala bouřka a vedoucího archeologického výzkumu Jakuba Vránu nacházím schovaného v unimobuňce uprostřed polí nedaleko Předmostí. Kopat sice nemůže ale práce má i tak více než dost. „Kompletujeme dokumentaci, vše se musí dokumentovat, nakreslit a popsat,“ přibližuje archeolog.

Archeologické nálezy pohřbů v Předmostí u Přerova

Stále vytrvalé prší, archeologové proto nad několika jámami postavili provizorní stany. Roman Bortel právě štětečkem čistí několik lidských kostí. Pochází prý z druhého tisíciletí před naším letopočtem. „V ranně středověké zemnici byl nalezen kostěný hřeben. Jak je vidět, má bronzové nýtky, je vyřezávaný, zdobený,“ popisuje Bortel.

Na průzkum této lokality mají archeologové deset měsíců. Vzhledem k jejímu významu by ale podle Jakuba Vrány i deset let bylo málo. „Samozřejmě bychom byli rádi za delší časový termín, snažíme se výzkum urychlit, jak to jde,“ dodává Vrána.

Veškeré nálezy archeologové odváží do laboratoří. I na pohledy obyčejné kosti tam prý můžou vydat zajímavá svědectví.

autor: kra
Spustit audio