V Mohelnici otevřeli nové komunitní centrum pro matky s dětmi i seniory

12. květen 2019

Kdysi v něm krátce žil spisovatel Antal Stašek, dnes slouží několika generacím od dětí po seniory. Řeč je o měšťanském domě v centru Mohelnice. Tento týden v něm začalo fungovat nové komunitní a rodinné centrum, první svého druhu ve městě. Zašli jsme se do něj podívat s mikrofonem.

„Moc se mi líbí ta myšlenka mezigeneračního setkávání. Babičky a dědečkové nám stále mají co předávat. Myslím si, že v některých rodinách to chybí a tohle rodinné centrum by to mohlo nahradit,“ myslí si maminka Pavla, která se přišla do centra Mohelníček podívat i se svým synem. „Je to parádní věc. Maminky s dětmi a starší občané se tu můžou potkat, pohrát si,“ souhlasí s Pavlou další maminka Jitka.

Dům, ve kterém sídlí komunitní centrum, krátce obýval i spisovatel Antal Stašek

„Někdo může žít sám, nemá děti a chtěl by je, naopak jsou rodiny, které nemají zázemí babiček. Tady se můžou seznámit a spřátelit. Třeba i natolik, že by jim ta babička třeba mohla vypomoct, ačkoli tam není ta rodinná vazba,“ popisuje spoluzakladatelka centra Senta Čepelová, jak může propojování generací v mohelnickém komunitním centru vypadat v praxi.

Centrum nabízí i různé aktivity pro nejmenší, ať už hudební, výtvarné nebo jazykové. Na nové komunitní centrum se lidé mohou obrátit i v případě složité rodinné situace.

Spustit audio