V Mohelnici staví novou knihovnu. Na stavbu multifunkční budovy si vedení města vzalo úvěr

23. červen 2021

Jedno velké staveniště připomíná bývalé parkoviště vedle radnice v Mohelnici. V lokalitě dělníci postaví moderní budovu, do které se v budoucnu přesune městská knihovna. Investice radnici vyjde na několik desítek milionů korun.

„Momentálně se budují zápory, potom se budou vrtat piloty a potom bude probíhat zpevnění základů staré budovy městského úřadu,“ popisuje zástupce stavbyvedoucího Josef Havlíček. Stavební práce sleduje i starosta Pavel Kuba z uskupení Mohelnická demokracie. „Předpokládám, že v srpnu už se bude betonovat. Dva měsíce tady bude postavený jeřáb, který bude výškově přesahovat všechny budovy, takže každý návštěvník města bude vědět, že se tady něco staví,“ popisuje starosta.

Nová knihovna by měla být podle starosty dokončena do konce roku 2023. „Jde o stavbu multifunkční budovy, kde v přízemí bude sál až pro 120 lidí na nějaké kulturní akce menšího rozsahu. V prvním a druhém patře bude knihovna a v podzemí bude parkoviště, takže zachováváme parkovací místa, protože stavíme na bývalém parkovišti,“ přibližuje Kuba.

Na novou budovu už se těší i ředitelka mohelnické knihovny Hana Haltmarová. Současné prostory totiž nejsou dostačující. „Jsme opravdu rádi, že se konečně začíná uskutečňovat realizace,“ přiblížila Haltmarová.

Nová knihovna přijde město zhruba na 60 milionů korun. Kvůli investici si vzalo úvěr.

Spustit audio