V Moravských Budějovicích opraví zapomenutý hrob z dob Napoleona. Leží v něm francouzský generál

25. září 2017
Zprávy z

Jean Boudet se jmenoval generál francouzského vojska, který zemřel v Moravských Budějovicích po bitvě u Wagramu. V roce 1809 poblíž Vídně bojovala rakouská vojska proti napoleonským. Generál má v Budějovicích hrob, na který se ale v průběhu minulých desetiletí zapomnělo. Teď ho nadační fond Ztracení lidé spolu s potomky vojáka opraví.

Hrob se nachází v gymnazijním parku v Moravských Budějovicích a dnes ho tvoří už jen zvrásněný kámen. „Je to pomník generála,“ říká student Dominik. Je přesvědčený, že ostatky vojáka tam stále jsou. Spolužačka Dominika to vidí jinak: „V dějepise jsme se o tom neučili, myslím ale, že ho převezli jinam. Nejsem si jistá, ale myslím, že už tu není.“

Zemřelému generálovi prý krátce po smrti vyřízli srdce, které poslali do Francie. V té době prý běžná praktika, pokračuje dějepisářka Hana Soustružníková: „To bylo naprosto běžné v té době, aby aspoň srdce zůstalo v mateřské zemi. Pokud vím, tak se to dělalo se všemi generály. Myslím ale, že to tělo by tam mělo být,“ dodává učitelka.

Náhrobek chátrá více než 100 let

Hrob generála Boudeta utrpěl především stavbou gymnázia, tedy v roce 1914. Dnes je v parku už jen torzo. Po původu významného vojáka pátrali lidé z nadačního fondu Ztracení lidé, který se zaměřuje na oběti napoleonských válek. „Říká se, že spáchal sebevraždu, protože mu Napoleon dával za vinu, že kvůli němu přišel o své dělostřelectvo,“ říká Klára Čudrnáková z nadačního fondu.

Tvrzené o sebevraždě se ale prý nezakládá na pravdě. „Měl problémy s dnou a nějaký zánět v těle. Už to asi neunesl, zemřel vyčerpáním a touto nemocí.“

Hrob francouzského generála Jeana Boudeta v Moravských Budějovicích

Nadační fond Ztracení lidé vypátral i potomky generála, který je mimochodem zvěčněný i na Vítězném oblouku v Paříži, což dokládá jeho důležitost pro francouzský národ.

Konečnou podobu pomníku nadační fond odsouhlasí s rodinou vojáka v nejbližších týdnech.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio