V Mořicích na Prostějovsku rozpustili zásahovou jednotku dobrovolných hasičů. Důvodem je nedostatek zájemců

14. březen 2023 10:34

Obec Mořice na Prostějovsku přišla o svou zásahovou jednotku dobrovolných hasičů. Skončila kvůli nedostatku lidí, kteří by dobrovolně při zaměstnání v jednotce pracovali. K zásahům proto budou vyjíždět hasiči z nedalekých Nezamyslic. Obě samosprávy se na tom domluvily.

„Důvod rozpadu zásahové jednotky je, že většina z nás už má nějaký věk. Já jsem nejmladší člen, mám 41 let. Ostatní jsou starší, mají rodiny,“ vysvětluje Lukáš Najman, nezávislý místostarosta obce a bývalý člen zásahové jednotky Mořicích.

Dalším důvodem je to, že většina členů jednotky pracuje mimo obec. „Máme výjezdový čas do 10 minut a není technicky možné, abychom měli čtyři lidi na výjezd,“ zmiňuje Najman.

Máme výjezdový čas do 10 minut a není technicky možné, abychom měli čtyři lidi na výjezd.
Lukáš Najman, nezávislý místostarosta obce

Rozpuštění jednotky na svém posledním zasedání schválili zastupitelé obce. „Požádali jsme okolní obec, čili Nezamyslice, která má vyšší stupeň této jednotky, jestli by byli ochotní tyto povinnosti za nás převzít. A oni souhlasili. Už to schválilo naše zastupitelstvo i zastupitelstvo městyse,“ uvádí nezávislý starosta Tomáš Pavelka.

Nahlásit zrušení jednotky musí Mořice také hasičskému záchrannému sboru. „Je to proto, aby území obce bylo podle stupně nebezpečí zajištěno požadovaným množstvím sil a prostředků. Zároveň při splnění požadované doby dojezdu na místo zásahu,“ upřesňuje Lucie Balážová, mluvčí záchranného hasičského sboru.

12 zrušených sborů za poslední čtyři roky

Podle ní jsou důvody, proč v obcích jednotky dobrovolných hasičů ruší, většinou personální. „Za poslední čtyři roky jsme v celém kraji souhlasili se zrušením 12 jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Jedna byla nově zřízena,“ sděluje Balážová.

Jednotka v Mořicích se sice rozpustila, v obci ale bude dál působit spolek hasičů. I proto vedení obce věří, že časem se podaří jednotku obnovit.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio