V multifukční troubě můžete cukroví upéct zároveň s několik dalšími chody

14. prosinec 2021

Dnešní trouby nabízí nejrůznější funkce, které mohou ušetřit čas i náročnost přípravy pokrmů. Praktičnost trouby poznáte například podle teleskopických výstupů, rychloohřevu nebo samočisticích funkcí. Oblíbený je i speciální parní program.

Ve většině domácností právě vrcholí přípravy na vánoční hodování. Letos možná ještě více než v minulosti, protože se mnoho lidí obává chodit do restaurací. A tak nezbývá nic jiného, než se spoléhat na vlastní kuchyň. Jenomže ani ta nejšikovnější hospodyně nezvládne vše dobře uvařit, pokud doma nemá pořádnou troubu. Ostatně hospodyňky vaří na troubách od dob, kdy se přestalo vařit na ohni a v pecích. Na trhu je více druhů a ty nejkvalitnější jsou v kuchyni velkým pomocníkem.

Nejdůležitější je praktičnost

Základní typ trouby si vybíráme většinou podle toho, jestli máme přívod zemního plynu nebo pouze elektřiny. Trouby na plyn jsou většinou jednodušší, naopak ty elektrické mají mnohem více možností a funkcí.

Multifunkční trouba je velkým pomocníkem

Trouba musí být především praktická. Při výběru je proto důležité se například zaměřit na teleskopické výsuvy. Jsou nejen praktické, ale hlavně bezpečné. Při kontrole nebo podlévání jídla se nepopálíte. Výsuvy usnadňují manipulaci s plechem. Stačí plech pohodlně vysunout a zase bezpečně zasunout.

Velký zájem je také o funkci rychloohřevu. Troubu je pak možné rozehřát na 200 °C už za pouhých šest minut, což je časová úspora až o 30 %. Populární jsou také parní trouby, které mají parní generátor a nádobku na vodu. Jejich jediná nevýhoda je ale vysoká pořizovací cena. Proto kvalitní výrobci nabízí pečící trouby s přidanou funkcí páry, kdy stačí nalít vodu do klasického pekáče a zvolit parní program. Krásně tak párou upečete chléb nebo zeleninu.

Upečete více chodů najednou

Oproti běžným elektrickým konvenčním pečícím troubám má multifunkční trouba jinak řešená ohřívací tělesa. Kromě horního a spodního ohřevu mají multifunkční trouby v zadní části také kruhové ohřívací těleso, které pomoci ventilátoru distribuuje vzduch po celém prostoru trouby.

V praxi tak ušetříte mnoho času, protože budete moci najednou péci různé pokrmy. Zároveň tak můžete na samostatném plechu péct maso, zeleninu i cukroví. Chutě se přitom díky ventilátoru nepromíchají.

Péče o trouby

I trouby je nutné pravidelně udržovat a čistit. Velkým pomocníkem jsou pak trouby s pyrolýzou. Jedná se o velice účinný samočisticí program, který probíhá při extrémně vysoké teplotě 470 až 500 °C podle typu intenzity čištění, v rozmezí 1,5 až 2,5 hodi­ny. Z velmi odolného smaltu uvnitř trouby se žárem doslova vypálí všechny nečistoty a promění na popel, který následně jednoduše setřete.

Pokud tento samočistící program nemáte, ideální je troubu průběžně čistit „babskými recepty“ – pomocí octu nebo citronu a jedlé sody. Na troubu, která je už zanesená mastnotou a špínou je ale nutné použít agresivnější čisticí prostředky. V tom případě ale musíte čistit velmi opatrně. Hlavně žádné přípravky nestříkejte na zadní část trouby, aby se nepoškodil ventilátor.

Multifunkční trouba je velkým pomocníkem

Jestliže rádi grilujete a vybrali jste si praktickou výbavu s grilovacím tělesem v horní části trouby, pravidelnou údržbu nezanedbávejte. Při grilování se totiž vnitřek trouby velmi znečistí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.