V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně vás čekají půvabné betlémy i andělé z modrotisku

19. prosinec 2023

Kdo se chce příjemně vánočně naladit, může se vydat do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde je připravená malá výstava s názvem Radujme se, veselme se. Přibližuje nejoblíbenější svátky roku z pohledu lidové tradice.

„Jedná se o cyklickou panelovou výstavu, která zpracovává zvykosloví, tradiční zvyky, obyčeje, ale i historii předvánočního a vánočního období, především tady u nás na Zlínsku,“ přibližuje etnografka muzea Jana Koštuříková.

Vánoční výstavou nás provedla etnografka Jana Koštuříková

Informační panely jsou pojaté textově i graficky. Kromě nich návštěvníci uvidí také práci výtvarnice a pedagožky Antonie Dostálkové. „Letos byla volba jasná, protože dole ve výstavních sálech muzea se koná výstava Modrá v tradiční lidové kultuře a designu. Oslovila jsem proto výtvarnici Antonii Dostálkovou, která se celý život zabývá tvorbou modrotisku,“ dodává kurátorka výstavy. Návštěvníci tak ve vitrínách uvidí modrotiskovou zimní krajinu, betlém, anděly a další vánoční motivy.

Modrotisková výroba vázaná na lidové prostředí byla v roce 2014 zapsána na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury a o čtyři roky později na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Když se návštěvníci muzea dostatečně vánočně naladí, mohou zamířit o několik pater níž a seznámit se právě s technikou modrotisku v rámci výstavy Modrá. Expozice vznikla ve spolupráci s modrotiskovými dílnami ve Strážnici a v Olešnici. Je doplněná ukázkami současného designu, který pracuje s technikami modrotisku, batiky a barvení indigem.

Představuje práce studentů ateliéru Design oděvu při UTB ve Zlíně, modrotiskové modely textilních designérek Jany Kubínové a Alice Klouzkové, batikované obrazy Yvety Petráskové a modely japonské návrhářky Rie Ogawy.

Expozici Modrá můžete v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně navštívit až do 14. dubna příštího roku, vánoční výstava Radujme se, veselme se bude k vidění do 7. ledna.

Spustit audio