V Muzeu silnic ve Vikýřovicích si připomínají výročí takzvané československé dálnice

2. květen 2019

Přesně před osmdesáti lety provedli tehdejší stavaři a politici slavnostní výkop takzvané československé dálnice, která se stala základem současné páterní dálniční trasy D1.

I tuto událost dokomentuje výstava, kterou zájemci mohou navštívit v Muzeu silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku. Dozvíte se na ní například to, že slavnostní výkop tzv. československé dálnice se odehrál před osmdesáti lety. A že naši projektanti a stavební inženýři se neměli zač stydět.

„V prvé řadě hrdost na to, co naši předci dokázali, co později komunisté v 50. letech zašlapali do země a 60. letech velice obtížně oprašovali,“ tyto pocity si pravděpodobně odnese návštěvník výstavy podle jeho autora, dálničního historika Tomáše Jandy.

„Většina lidí si dálnice spojuje s koncem 60. let a léty sedmdesátými. Málokdo ví, že ta dálniční historie se začala odehrávat v 30. letech dvacátého století. Pro nás je to letos stěžejní výstava. K výstavě jsme vydali i katalog, který to množství fotografií a materiálů dál doplňuje,“ říká vedoucí vikýřovického Muzea silnic Alena Turková.

autor: bam
Spustit audio

Související