V muzeu silnic ve Vikýřovicích začíná výstava Jantarová stezka. Návštěvníky provede historií jedné z nejznámějších obchodních cest

19. březen 2019

Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku dnes otevírá novou výstavu s názvem Jantarová stezka. Zájemce seznámí s výsledky průzkumu této jedné z nejznámějších prehistorických obchodních cest vedoucích přes území dnešního Česka. Spojovala chladný sever a bohatý jih Evropy. A sloužila k přepravě magického jantaru, ale také kožešin, med a dokonce po ní putovali i otroci. 

„Jsem vystudovaný geoinformatik, ale už dlouhou dobu mám koníčka zkoumání starých cest,“ vysvětluje autor výstavy o historii Jantarové stezky Jan Martínek, jak současná výstava vznikla. Jejím autorem je Jan Martínek z Centra dopravního výzkumu. Se svými kolegy k tomu používá tu nejmodernější technologii.

„Mapujeme pomocí leteckého laserového skenování relikty starých cest v krajině. Pomocí leteckého skeneru jsme schopni během chvilky naskenovat obrovské území,“ dodává Martínek.

Práce těchto dopravních výzkumníků pak využívají další vědní obory, nejen tvůrci map, ale také archeologové, ekologové a další. Jantarová stezka byla souborem několika cest, po kterých putovalo především zboží a suroviny ze severu na jih Evropy. A podle čeho se pozná, že právě těmito místy obchodní stezka vedla? „Jsou úseky, kde to podle těch reliktů a archeologických nálezů vidíme,“ vysvětluje autor výstavy.

Výstavu doprovází řada archeologických nálezů, které dokládají už na Jantarové stezkce už od doby pravěku obchodníci ztráceli nejrůznější předměty jako kousky jantaru, zbraně, mince nebo podkovy Kudy tedy Jantarová stezka podle nejnovějších výzkumů vedla?

Výzkum Jantarové stezky odhalil i na jednu novinku. Historické obchodní cesty většinou nevedly údolími řek, ale naopak po hřebech vrchů mimo vodní toky. Na výstavu o Jantarové stezce do muzea silnic ve Vikýřovicích se můžete jít podívat do 1. června.

autor: bam
Spustit audio