V národní přírodní rezervaci Žebračka u Přerova musí být pokáceny stovky stromů. Hrozí jejich pád

21. leden 2021

V největším lužním lese v povodí řeky Bečvy, v národní přírodní rezervací Žebračka u Přerova hromadně odumírají jasany. Napadlo je virové onemocnění chalara fraxinea. Stromům uhnívají kořeny a vyvrací se. Lesáci je z bezpečnostních důvodů kácí. K zemi musí několik stovek stromů.

S profesionálním dřevorubcem Vojtěchem Pleslem prohlížíme pokácené kmeny stromů. Denně spolu se svým kolegou v Žebračce pokácí desítky jasanů. Dřevo si tu pak zpracují samovýrobci. Stromy dělníci vykácí jen po okraji rezervace a podél turistických tras, kde ohrožují procházející. Ty nejrizikovější sprejem na kmeny vyznačil Vít Navrátil, který tady práce řídí. „V současné situaci hrozí návštěvníkům, pokud by vstupovali mimo udržované cesty, velké riziko toho, že na ně i při menším poryvu větru spadne strom nebo větev,“ popisuje Navrátil.

Paní Eva sem chodí na procházky každý den. Riziko si ale nepřipouští. „V tomto směru jsem asi trošku hazardér. Když je ta nebezpečná situace, tak se snažím trošku rozhlédnout,“ přiznává.

S kácením v Žebračce musí dělníci pospíchat. „Současný plán péče stanovený agenturou ochrany přírody nám stanovuje ukončit práce do konce měsíce února, aby nedošlo k poškození jarního bylinného patra. Jsou v něm některé vzácné druhy rostlin,“ upozorňuje Vít Navrátil.

Na jaře město v Žebračce plánuje nové značení cest.

autor: kra
Spustit audio