V neděli začíná zúžení dálnice D46 kolem Olšan u Prostějova. Potrvá až do září

27. březen 2019

Silničáři zúžili u Olšan u Prostějova dálnici D46 do jednoho jízdního pruhu pro každý směr a začali v místě rozmisťovat dopravní značky. Upozorňují řidiče na protisměrný provoz. Ten začne na spojce Prostějova a Olomouce platit v neděli, kdy se dělníci pustí do stavby nového nájezdu a výjezdu z dálnice. Uzavírka potrvá půl roku.

Lubomír Labounek a František Ambrozek mi před domem v Hablově, místní části Olšan u Prostějova, popisují problematické dálniční nájezdy, které jsou jen pár stovek metrů daleko. S dopravním omezením mají obyvatelé obce zkušenosti, silničáři nedaleko jejich domů pracovali už loni.

„V loňském roce byly upraveny mimoúrovňové křižovatky v levém dálničním pásu, což je směr na Brno. V letošním roce budou probíhat úpravy v pravém jízdním pásu, což je směr na Olomouc a dojde také k rozšíření mostu přes Blatu. Cena stavby je sto pět milionů korun bez daně,“ uvedl mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Uzavírka podle něj začne v neděli.

„Druhá etapa bude probíhat od 31. března do 1. září nejpozději. Provoz bude veden tím, že uzavřeme pravý pás dálnice mezi 32. a 33,5. kilometrem,“ upřesňuje Rýdl.

Pro řidiče to znamená především v dopravní špičce ráno a odpoledne kolony. V loňském roce v nich stáli i několik desítek minut.

„Je zbytečné teď jezdit po dálnici. V poslední době je tam mnoho havárek,“ uvedl Lubomír Labounek s tím, že do Olomouce bude jezdit přes nedaleké Bystročice. A omezení se dotkne také autobusové dopravy. Krajský koordinátor už vydal výlukové řády. Objízdné trasy povedou právě přes Bystročice a také Držovice.

autor: tas
Spustit audio