V některých částech Česka dnes začíná druhé kolo senátních voleb. V Olomouckém kraji ve dvou obvodech

9. říjen 2020

V pátek 9. 10. ve 14 hodin se v některých regionech Česka po týdnu opět otevřou volební místnosti. Druhým kolem bude pokračovat hlasování do třetiny Senátu. V Olomouckém kraji se volí ve dvou obvodech - na Olomoucku a Přerovsku. V každém z nich lidé budou vybírat jen ze dvou kandidátů. A stejně jako před týdnem by si neměli doma zapomenout vedle dokladů i roušku.

Ve volebním obvodu číslo 63, který zasahuje do části Přerovska, se snaží senátorský post obhájit Jitka Seitlová z KDU-ČSL. Do druhého kola vedle ní postoupil i dosavadní náměstek hejtmana Petr Vrána z hnutí Ano. O přízeň voličů v 66. volebním obvodu usiluje starosta Nákla na Olomoucku Marek Ošťádal, který kandiduje za Starosty a nezávislé, a vedle něj současný náměstek hejtmana Jan Zahradníček z Hnutí Ano. O tom, kdo uspěje, rozhodnou obyvatelé západní části Olomoucka a jihu Šumperska.

Část voličů už má hlasování za sebou. Stejně jako minulý týden měli i teď lidé v koronavirové karanténě nebo izolaci možnost vhodit svůj lístek do urny z auta na tzv. drive-in stanovištích. Na tři místa v kraji ale nakonec dorazilo jen 11 voličů. Tak nízkou účast nečekala ani vedoucí odboru majetkového, právního a správních činností krajského úřadu Hana Kamasová. „Účast byla tak nízká, že nás to překvapilo,“ uvedla Kamasová.

Do samotné přípravy historicky prvních voleb z auta se podle ní zapojilo mnohonásobně víc lidí. A jejich spolupráci si velmi chválí. „Byl to nový úkol, nová výzva. Myslím, že jsme neměli sebemenší zádrhel, vše probíhalo tak, jak mělo,“ dodala Kamasová.

Ostatní voliči mohou k urnám zamířit až dnes. Volební místnosti budou otevřeny stejně jako v prvním kole, tedy od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Hlasovací lístky dostanou lidé až na místě. A vedoucí oddělení správních činností krajského úřadu Peter Garláthy má další rady. „Je doporučení ministerstva vnitra, že voliči by si měli dezinfikovat ruce, že by měli dodržovat bezpečnostní odstup dva metry, předměty ve společných prostorách se pravidelně dezinfikují. V případě, že volič přijde bez roušky, tak ve volební místnosti je dostatek náhradních roušek,“ přibližuje Garláthy.

Sčítání hlasů bude oproti minulému týdnu mnohem jednodušší. A také rychlejší.

autor: aja
Spustit audio

Související