V některých školách na Přerovsku nastoupí děti do škol později. Dokončují se tam opravy

30. srpen 2022 11:25

Prodloužené letní prázdniny mají letos žáci dvou základních škol v Přerově. Ve škole Trávník třídy zaplní v pondělí 5. září, v Želatovské o tři dny později. Ředitelské volno děti dostaly kvůli opravám školních budov. 

Opravy za desítky milionů korun v Základní škole Želatovská začaly už v červnu, ještě teď je ale budova plná dělníků. Práce se tu snaží koordinovat ředitel Přemysl Dvorský, který v nastávajících komunálních volbách kandiduje jako nestraník za hnutí ANO.

Opravy na Základní škole Želatovská v Přerově

„Je to rekonstrukce veškerého vedení vody, veškerých odpadů, takže to znamená, že každá místnost byla nějakým způsobem zasažena. V každé třídě se bouralo,“ uvádí Dvorský.

Úklid po rekonstrukci řeší nejenom uklízečky, ale i většina učitelů, kteří přišli pomoct. Dřevěné parkety drhne rýžáky i Alena Ptáčková. „Už to jenom dolaďujeme. Máme ještě týden na to, abychom to tu měli opravdu krásné,“ usmívá se.

„Než děti v červnu odcházely na prázdniny, tak rodiče věděli, že se bude nastupovat o dva dny později.“
Kamila Burianová, ředitelka přerovské školy Trávník

Opravy finišují také na jedné z největších škol ve městě ve škole Trávník. Na osm stovek dětí by sem do lavic mělo usednout až v pondělí. „Všude je něco rozkopané, všude se tahají dráty, takže by to bylo pro děti nebezpečné. Než děti v červnu odcházely na prázdniny, tak rodiče věděli, že se bude nastupovat o dva dny později,“ zmiňuje ředitelka školy Kamila Burianová.

Opravy na Základní škole Želatovská v Přerově

Komplikace řešili i v nedalekých Troubkách. Zatímco úpravy ve škole stihli dokončit včas, jídelnu a kuchyni dělníci stále ještě obkládají. Děti ale hladové nebudou, obědy jim budou dovážet do náhradních prostor. „Je to myslivecký areál, který nám myslivci poskytli. Jsme za to rádi, protože jinak bychom neměli dětem kde stravu vydat,“ konstatuje vedoucí stravování Eliška Kaspříková.

Za úpravy obec zaplatí tři miliony korun. Kuchyně pak díky nim navýší svoji kapacitu, takže obědy tady budou moct vařit nejen školákům, ale i místním seniorům.

Spustit audio