V Němčicích nad Hanou vyschl rybník. Město se nedohodlo se všemi majiteli pozemků na přívodu vody

10. červenec 2018

Kvůli dohadům mezi majiteli pozemků vyschnul v Němčicích nad Hanou rybník, jediná vodní plocha ve městě. Zachránit ho přitom chtěla nejen většina vlastníků okolních pozemků, ale i radnice. Jenže jim chybí souhlas vlastníka jedné části půdy. Sám je přitom místním zastupitelem a předsedá komisi životního prostředí.

„Ještě loni tady voda byla,“ komentuje jednatel místního rybářského svazu Pavel Štěpánek. Stojíme u vyschlého rybníka v Němčicích nad Hanou. Břehy i dno jsou zarostlé trávou a malými stromky. „Potíž je v tom, že je problém sem dostat vodu,“ ukazuje Štěpánek na vyschlé koryto říčky.

Povodí Moravy totiž loni odstranilo přívod vody do rybníka. Ten před desítkami let při zakládání vodní plochy lidé postavili načerno. Když rybáři a město chtěli postavit přívod nový a podle pravidel, narazili.

Pozemky kolem rybníku v Němčicích nad Hanou vlastní několik různých majitelů

„Oslovili jsme jednotlivé vlastníky pozemků, chtěli jsme se dohodnout, že by si město na nějakou delší dobu pronajalo ty pozemky, získalo dotaci a znovu uvedlo rybníky do funkčního stavu. Bohužel jsme se nedomluvili,“ uvedla Ivana Dvořáková starostka Němčic nad Hanou zvolená za ČSSD.

K opravám potřebují souhlas všech vlastníků pozemků okolo. Jeden z nich, zastupitel Němčic a předseda komise životního prostředí, ale odmítl souhlas dát. Podle Štěpánka vlastní menší část půdy: „Přibližně 11 procent půdy. Údajně dochází k podmáčení části jeho polí, na kterých hospodaří jako zemědělec.“

Vyjádření vlastníka pozemků se Českému rozhlasu nepodařilo získat. Domluvenou schůzku zrušil a po telefonu věc odmítl komentovat. Podle Štěpánka všichni ostatní majitelé s opravou rybníka souhlasí. „Momentálně jsme v patové situaci a nevíme, co s tím. Výsledkem je to, že rybník, který tady byl desítky let, momentálně vypadá tak, jak vypadá, v době, kdy se suchem bojuje plošně,“ dodal jednatel rybářského svazu.

autor: tas
Spustit audio