V noci se Moravou prohnaly bouřky. V Olomouckém kraji mají hasiči přes 140 výjezdů

14. červen 2019

Moravou se v noci prohnaly silné bouřky s přívalovými dešti. Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli k více než 140 hlášením. Situaci jsme sledovali ve Tvorovicích na Prostějovsku, kde přívalové deště a bláto zaplavily spodní část obce.

„Bydlíme v křižovatce a všechno nám nateklo a všechny domy, které jsou pod námi jsou taky zatopené,“ popisuje paní Hana, která stojí po kotníky v bahně před svým domem a sleduje zásahy hasičů. Ti právě lopatami čistí nánosy bahna z průjezdu zdejších domů.

„Strana této ulice byla z nejohroženějších, voda s blátem tu natekla do několika domů,“ říká velitel prostějovského hasičského sboru Radek Šňupárek. Voda s blátem zasáhla zhruba deset domů, obci pomáhají dobrovolní hasiči z okolí. Kvůli obavám z další vlny deště zajistili domy v zasažené ulici pytli s pískem. Právě čekají na dodání dalších. „Pomocí pytlů s pískem budeme zabezpečovat vchody do domů, aby voda nevnikla dovnitř,“ dodává Šňupárek.

Podobnou situaci už zdejší obyvatelé dříve zažili. „Podle mě je problém v jednom poli, na kterém je zasazená řepa, širokořádkově zasazená plodina, která vodu nezadržuje. Kdyby tam bylo obilí, tak by se to nestalo. Můžu k tomu říct pouze to, že ten, kdo obhospodařuje ty pozemky, se prostě neponaučil,“ vysvětluje tvorovický nezávislý místostarosta Libor Vojtek

V nedalekých Němčicích nad Hanou byla situace podobná, zaplaveny byly sklepy některých domů, v několika z nich se voda dostala až do jejich obytných částí.

autor: bas
Spustit audio