V obci Rybníček poblíž Uničova bývaly rybníky už ve 14. století, dnes se tam začínají vracet

Rybníček nedaleko Uničova zdaleka není jen těch pár domů s hostincem a benzínovou pumpou, které protíná silnice mířící na Šternberk, ale je to především malebná vesnice, která překvapí půvabnou návsí i zajímavou historii.

Většina z těch, kteří Rybníček znají jen z cedulí s názvem obce, jeho krásy nikdy nepozná. A tak se možná domnívají, že je tato vesnice opravdu jen nevzhledná skupina domů mezi pumpou a místní restaurací Jamajka. Vlastní centrum obce se však rozkládá severně od zákruty silnice kolem rozsáhlé návsi. Té vévodí malý rybník, tedy rybníček, jeden z těch, které daly obci jméno. Rybníky zde totiž byly již ve 14. století, na jehož konci je osada poprvé zmíněna i v písemných pramenech.

Návesní rybník a v pozadí hasičská zbrojnice

Tehdy byl v Rybníčku hospodářský dvůr, který vlastnila olomoucká kapitula. V bratrovražedných bojích mezi markrabaty Joštem a Prokopem však byl zdejší dvůr vypálen a osada zdevastována. V dalším období se objevuje v dějinách jako součást panství šternberského. V historických zdrojích najdeme zmínku o odmítání místních obyvatel platit desátek faráři v sousedním Újezdě, který byl protestantem, zatímco panství šternberské bylo katolické. Už v nejstarších dobách máme v obci zprávy o rychtáři, který obýval dům s číslem popisným 11.

Budova bývalé školy

Rybníček byl českou vesnicí až do 18. století. Tedy alespoň jména místních obyvatel byla většinou česká. Také pečeť z roku 1749 nesla český nápis. Teprve později se objevují mezi obyvateli Němci, česká menšina zde však přetrvala až do 20. století. Německé označení obce „Rybnig“ také napovídá slovanským kořenům názvu.

V současnosti Rybníček patří k Újezdu

Do roku 1872 chodily místní děti do školy v Újezdě, toho roku byla v obci otevřena nová škola, která byla po dvaceti letech rozšířena na dvojtřídní. Rybníček není velkou osadou, nicméně v minulosti zde počet obyvatel přesahoval i 500 osob. Nejvíce jich zde žilo kolem roku 1900. Místní lidé se živili většinou zemědělstvím a drobnými řemesly. Teprve ve 20. století začala část místních docházet za prací do Uničova či Šternberka, do tamních průmyslových podniků.

Kaple sv. Floriána byla dokončena v roce 1834

K pamětihodnostem obce patří zejména zmíněný rybník uprostřed návsi. Ještě Vlastivěda moravská věnovaná uničovskému a rýmařovskému okresu, kterou v roce 1922 napsal Viktor Pinkava, popisuje, že tato vodní nádrž není obecním majetkem, nýbrž společným vlastnictvím místních starousedlých rodů. Píše také, že se zde pravidelně o hodech koná slavnostní rybolov. Dnes je rybník krásně upravený a nechybí zde ani hastrman, který jej hlídá.

Z dalších památek můžeme zmínit kapli z roku 1834 se sochou sv. Floriána, kamenný kříž či pomník osvoboditelům. Torzo smírčího kříže najdeme u staré cesty do Šternberka, která již neexistuje. Podle pověsti jsou pod ním prý pohřbeni ruští vojáci, snad z dob napoleonských válek.

Kříž kousek od místního hřiště

Dnes je Rybníček součástí nedalekého Újezda. Počet obyvatel vesnice opět začíná pomalu růst i díky nové zástavbě. V současné době zde žije kolem 110 trvalých obyvatel. A opět se sem vrací i rybníky. Kromě toho na návsi vyrostl další rybníček na Řičím potoce na jižním okraji osady.

autor: kbz
Spustit audio