V obcích na Prostějovsku chybí pitná voda

22. březen 2017

Lázeňská obec na Prostějovsku má hned čtyři léčivé prameny. Přesto jí ale pravidelně chybí voda. Na Hané kolem Prostějova je totiž sucho.

Řadě obcí na Prostějovsku chybí pitná voda. Nedostatek v posledních letech znásobily horká a dlouhá léta. Obce se proto snaží vodu lidem zajistit, například Skalka plánuje nahradit místní zpustlý bazén biotopem. A Lešany zase chtějí v budoucnu za obcí mokřady, ty by alespoň částečně pomohly udržet vodu pro okolní přírodu.

„Máme ve Skalce průzkumní vrty, které jsou hluboké i sto dvacet metrů, ale povrchová voda není, velká řeka také ne, jak je třeba na Přerovsku, kde teče Bečva a Morava,“ popisuje situaci starosta Antonín Frgal.

Skalka není jedinou obcí na Prostějovsku, kde voda dlouhodobě chybí. Podle mluvčího povodí Moravy Petra Chmelaře je na Prostějovsku sucho. „Stav řek na Prostějovsku je nízko, co se týče dlouhodobých měsíčních průtoků, tak se nachází mezi deseti a dvaceti procenty, co se týče sucha. Což představuje dlouhodobý problém, nejedná se o sezónní záležitost,“ tvrdí mluvčí povodí Moravy.

Prostějovský magistrát na konci roku odsouhlasil zpracování studie, která mimo jiné řeší zadržování vody v krajině. Některé obce na tom ale už pracují samy. Například Lešany v budoucnu plánují v nedalekém lese mokřady a již zmíněná Skalka chce vytvořit biotop.

„Tím, že bychom tu udělali biotop, nahradili bychom tím bývalý rybník. Předci věděli, proč to tu je, věděli, co mají dělat,“ vysvětluje Antonín Frgal. Obec chce spojit příjemné s užitečným a biotop vznikne místo starého bazénu, ve kterém se místní naposledy koupali před dvanácti lety.

autor: tas
Spustit audio