V očkovacích centrech v Olomouckém kraji přibývá zájemců o vakcínu proti covidu

26. říjen 2022 13:24

V Olomouckém kraji se zvyšuje v poslední době zájem o proticovidové vakcíny. Průměrně zdravotníci z regionu naočkují během týdne až tři a půl tisíce lidí, o zhruba tisícovku víc než v září. Zájem o vakcíny mají především senioři.

Do olomouckého AGE Centra se vydala naše reportérka Barbora Sonnková. Během očkovacího dne u přepážky stojí fronta asi 15 lidí, převážně důchodového věku. Pro posilující dávku očkování proti covidu sem z Horky nad Moravou přijela i Vlasta Říhová s manželem. „Jdu na očkování, abych byla zdravá a ten bacil se mě nechytl. Manžel jde taky na čtvrtou, má 83 let,“ říká paní Říhová.

V poslední době přichází zájemců o očkování čím dál víc, v centru proto podle jeho ředitele Jakuba Maloty nedávno rozšířili očkovací dobu. „Řekl bych, že z týdne na týden se ty počty zdvojnásobují. Z toho důvodu jsme přidali další očkovací půlden. Zatím tedy očkujeme úterý celý den, středu a čtvrtek odpoledne. Pakliže ta poptávka bude nadále stoupat, tak kapacitu budeme zvyšovat,“ uvádí Malota.

„Řekl bych, že z týdne na týden se ty počty zdvojnásobují.“
Jakub Malota, ředitel AGE Centrum Olomouc

Za den tady zdravotníci naočkují i 150 lidí. Kvůli velkému zájmu od listopadu navíc zavádí, že si pro očkování mohou přijít jen zájemci s předchozí rezervací, aby se předcházelo frontám. Větší množství lidí chodí nejen sem. „Oproti září, kdy se očkovalo zhruba 2200 osob v průběhu týdne, je to v současné době 3500 osob v rámci kraje. Je to dáno i tím, že v předminulém týdnu začali chodit osobám nad 60 let zvací SMSky,“ vysvětluje krajská koordinátorka vakcinace Jarmila Kohoutová:

Zhruba polovinu zájemců naočkují praktičtí lékaři ve svých ordinacích. Kromě nich v kraji aktuálně funguje celkem šest očkovacích míst. „Fakultní nemocnice Olomouc, AGE Centrum Olomouc Šibeník, nemocnice Hranice, nemocnice Šumperk a nemocnice Jeseník a ProMedica Prostějov,“ vypočítává Kohoutová.

Krajská koordinátorka vakcinace předpokládá, že zájem o očkování nebude klesat ani v následujících dnech. Zdravotníci jej doporučují zejména starším nebo chronicky nemocným osobám.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio