V okolí bohuňovického letiště vzniknou ochranná pásma. Vedení obce i sousedních Bělkovic-Lašťan se to nelíbí a podají proti nařízení námitky

18. červenec 2019

Větší administrativy, ale taky zásahů do rozvoje obcí se obávají starostové Bohuňovic a Bělkovic-Lašťaň na Olomoucku. Kvůli rozhodnutí Úřadu civilního letectví ohledně vytvoření ochranných pásem kolem bohuňovického letiště. Jeho vedení ale ujišťuje, že obavy samospráv jsou liché. Vesnice přesto podají proti nařízení námitky.

„Je to v části Lašťan za potokem,“ ukazuje na mapě obce nezávislý starosta Bělkovic-Lašťan Tomáš Němčic, které zdejší části zasáhnou ochranná pásma vyhlášená kolem letiště v sousedních Bohuňovicích. Stanovil je Úřad pro civilní letectví.

„Ochranný pásem letišť je několik druhů, obecně můžeme říct, že slouží k ochraně bezpečnosti leteckého provozu na daném letišti a v jeho nejbližším okolí,“ vysvětluje mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Pro zasažené části vesnic z vyhlášky vyplývají jistá omezení. „Ochranné pásmo ornitologické zamezuje v daném území zřizování skládek, vodních ploch, stohů a dalších zařízení, která by zvyšovala výskyt ptactva,“ popisuje některá z nich bohuňovický nezávislý místostarosta Michal Prutyšin.

Podle vedení obcí nařízení zasáhne zemědělská družstva, obyvatele, ale také třeba myslivecké nebo holubářské spolky. „Tam bude hlavně omezení pro budoucí stavby, kdy budou muset žadatelé o stavební povolení žádat ještě na Úřad pro civilní letectví. Naroste tím pravděpodobně administrativa a myslím, že je to diskriminační,“ říká starosta Bělkovic-Lašťan Tomáš Němčic.

„Všechna tato pásma jsou ochranná, tedy pokud by se tam mělo stavět něco většího rozsahu, tak se to dá s povolením úřadu pro civilní letectví normálně postavit,“ ujišťuje ředitel letiště Petr Kolařík, že ochranná pásma problémy nezpůsobí.

Vedení dotčených obcí chce přesto proti nařízení podat námitky. „V tuto chvíli běží třicetidenní lhůta, kdy je možné tento návrh připomínkovat. Nicméně zřízení těchto ochranných pásem vychází z legislativy a musel by je převýšit veřejný zájem,“ vysvětluje bohuňovický místostarosta.

K námitkám obcí se podle Michala Prutyšina a Tomáše Němčice přidají i někteří z obyvatel nebo zdejších spolků.

autor: bas
Spustit audio