V okolí Pradědu se budou pást krávy. Pomáhají obnově vegetace včetně vzácných druhů rostlin

28. březen 2018

V současnosti jsou vrcholové partie Jeseníků převážně holé, místy je zarůstá borovice kleč nebo borůvčí. Ještě před druhou světovou válkou se tam ale běžně pásl dobytek. Teď se do hor pomalu začíná vracet. Ochranáři přírody si od pastvy slibují obnovu řady vzácných rostlin.

„Takové ty krávy s dlouhou srstí a velkými rohy,“ popisuje Radek Štencl ze Správy CHKO Jeseníky, jak vypadá skotský náhorní skot, nenáročné plemeno, kterému polohy 1000 metrů nad mořem vůbec nevadí.

V roce 2012 se poprvé objevil u Švýcárny. „Krávy tam byly vždycky přes sezónu, to znamená od poloviny června zhruba do poloviny září, podle počasí. Počet krav se pohyboval od čtyř do šesti,“ říká ochranář.

První výsledky pastvy začal v terénu pozorovat už po dvou letech. „Velký posun je třeba u populace kriticky ohroženého druhu škardy měkké, která měla konkrétně u Švýcárny velmi malou populaci. Po zavedení pastvy se rozšířila, zvětšila několikanásobně. Výrazně přibývá koprníčku a violky sudetské,“ popisuje Štencl.

Teď je ale potřeba, aby se načas ze Švýcárny přemístila zvířata jinam. Letos nově do okolí Pradědu. „Jde o to, aby se pastva u Švýcárny přerušila a ty rostliny dostaly šanci vytvořit semena, odplodit a obsadit místa, která byla pastvou uvolněná,“ dodává Radek Štencl.

Nad Ovčárnou se pasou ovce

Ochranáři přírody dostali předem i souhlas lesníků, majitelů dotčených pozemků, jak potvrdil krajský ředitel společnosti v Šumperku Pavel Koždoň: „S pastvou nemáme zásadní problém, pakliže budou dodrženy veškeré zákony. Ty plochy jsou v NPR Praděd, takže je hospodářsky nevyužíváme.“

Chybí ještě povolení od Státní správy lesů. Ochranáři s ním ale počítají, získali ho už i dříve. Ve vrcholových partiích se kromě skotu pasou podle botanika Jindřicha Chlapka i ovce, přímo nad Ovčárnou. „Chtěli jsme otestovat jiný druh dobytka a i tam se ta druhová skladba vegetace k bohatším typům trávníků. Přibývají tam různé druhy,“ uzavírá Chlapek.

Do budoucna by chtěli ochranáři počet ploch pro pastvu ještě navýšit. Ve hře je například lokalita poblíž Petrových kamenů, kde loni začali vysekávat borůvčí.

autor: aja
Spustit audio