V okolí Ústí na Přerovsku skončila první etapa revitalizace Bečvy. Úpravy mají chránit před rozvodněnou řekou

21. květen 2022

Povodí Moravy dokončilo po dvou letech prací první etapu revitalizace Bečvy na Přerovsku. Investice vyšla na zhruba 320 milionů korun. Její součástí bylo rozšíření koryta toku a další úpravy. Řeka by díky nim už neměla při jarním tání či přívalových deštích ohrožovat zastavěné území v okolí. Dělníci současně vrátili Bečvě její původní vizáž.

„Já si nejvíc cením toho, že můžu ještě na vlastní oči vidět, jak řeka vypadala před 150 lety. To je pohled, kterého jsem se chtěl dožít,“ říká Jan Koutný z olomoucké pobočky agentury ochrany přírody a krajiny a jde vidět, že u Bečvy se mu teď moc líbí. Kolem nás totiž lítají desítky ptáků. „Kulíci, pisíci, létají tady vodouši kropenatí. Jsou jich tu opravdu hejna a je to neobvyklý pohled. Jsem rád, že jsem si vzal dalekohled,“ dodává Koutný.

„Kulíci, pisíci, létají tady vodouši kropenatí. Jsou jich tu opravdu hejna a je to neobvyklý pohled.“
Jan Koutný z olomoucké pobočky agentury ochrany přírody a krajiny

Spokojený je taky nezávislý starosta Ústí Libor Vykopal. Díky úpravám na Bečvě tak už nebude muset několikrát ročně čerpat vodu ze zatopeného centra obce. „Poslední povodeň tady byla v loňském roce v říjnu a byl částečně zatopený i sportovní areál. Už při budování protipovodňového opatření stavba č. 2 Černotín a stavba č. 3 Skalička jsme poznali, že to pro nás bude mít příznivý efekt. Voda byla dost velká, průtok byl značný, ale nebylo to tak hrozné, jako když ta protipovodňová opatření nebyla,“ zmiňuje Vykopal.

Dokončená první etapa revitalizace řeky Bečvy

Obci by měl pomoct taky speciální odtokový kanál. Povodí Moravy ho povede trasou původního koryta. Bude dlouhý 700 metrů. „Ten navazuje na již zrevitalizovaný úsek a má poměrně zásadní protipovodňový efekt. Už při dvou nebo pětiletých povodních zkapacitní koryto řeky a rozvolní tok tak, aby nedocházelo k zaplavování obcí, zejména Ústí,“ popisuje investiční ředitel podniku Tomáš Bělaška.

Vybudování tohoto úseku přijde na 21 milionů korun. Dokončený má být v závěru příštího roku.

autor: kra
Spustit audio