V Olomouci bojují proti hazardu. Koncem září začíná terapeutická skupina pro gamblery

7. září 2017

Závislost na hazardu je problém, který se nevyhýbá ani Olomouckému kraji. I přes nedávnou legislativní regulaci heren, jsou počty lidí ohrožených gamblingem pořád vysoké. V Olomouci proto tento měsíc začíná speciální terapeutická skupina. Lidem závislým na hazardu nabízí individuální i hromadná sezení a konzultace.

„Vypadalo to velice nevinně. Na internetu jsem si přečetl návod, jak hrát. Tak jsem to zkusil, šel jsem do živého casina, hrál jsem tam ruletu a vyhrál jsem. Pak jsem to zkusil přes internet, občas nějaké automaty. Vždycky jsem třeba pět nebo deset dní vyhrával a pak jsem za jediný den všechno prohrál,“ popisuje pan Karel z Olomouce, který propadl hazardu na více než pět let. Přišel o veškeré peníze, o svou firmu i o byt.

„Už nebylo kde brát. Ze začátku když vám někdo půjčí, tak je to ještě dobré. Horší je, když pak člověk začne hledat nelegální cestu. To se mi taky stalo. Prodal jsem byt a zálohu jsem si vzal několikrát. Samozřejmě jsem se dopustil trestného činu podvodu a dostal jsem podmínku,“ dodává.

Kvůli vzrůstajícím problémům vyhledal pan Karel olomouckou terapeutickou skupinu pro patologické hráče. I díky její pomoci se hazardu už rok a půl vyhýbá: „Dostanete mezi lidi, kteří mají stejný problém, kteří můžou říct svoje zkušenosti, jak se s tím vyrovnávali.“

Heren v Olomouci ubylo, hráčů ale ne

Letošní skupinu pro gamblery zahajuje organizace Podané ruce 20. září. O radu tu můžou požádat i lidé, kteří si nejsou závislostí na hazardu úplně jistí. „Je to vždy na domluvě s klientem. Někomu vyhovuje individuální terapie, někdo chce chodit jenom na skupiny nebo si je kombinuje,“ říká vedoucí terapeutického centra Lukáš Franc.

Za devět let fungování prošly terapií u Podaných rukou v Olomouci stovky hráčů. Klientů zatím podle France příliš neubývá, i když počet heren ve městě se snížil: „V Olomouci je aktuálně zhruba 50 heren. Před dvěma lety jich bylo kolem 80. Změnilo se to po regulaci města.“

Od ledna navíc platí zákon zpřísňující pravidla pro hazardní byznys. Automaty tak například musely zmizet z restaurací. Sílícím trendem je v současnosti sázení na internetu.

Spustit audio