V Olomouci-Chomoutově vytvořili v přerostlé trávě labyrint pro děti

13. červen 2021

Přerostlá tráva je postrachem alergiků, dá se ale využít pro zábavu dětí. Členové spolku Los Vesinos z Olomouce-Chomoutova z ní na louce vytvořili labyrint ve tvaru spirály. V jejím středu lidé najdou dřevěnou sošku komára, což je symbol této městské části, která leží v těsné blízkosti lužního lesa. Jako první si travní labyrint vyzkoušeli žáci z nedaleké základní školy.

K labyrintu

„Ze začátku jsem nevěděla, kudy mám jít, ale potom jsem to našla,“ říká Karolína, kterou jsem odchytila z klubka pobíhajících dětí. Dohlíží na ně učitel Marek Pouč, rodák z Chomoutova. „Sleduji aktivity místních dobrovolníků Los Vesinos, dlouhodobě se mi líbí, tak jsem nemohl nevyužít,“ popisuje Pouč.

Labyrint baví malé i velké

Mezi prvními si otestovala travní labyrint i paní Alena s vnoučkem. „Přišli jsme na to náhodou. Šli jsme se podívat na jeřáby a náhodou jsme našli tohle,“ říká Alena. Dřevěný komár uprostřed labyrintu se jí líbí, skuteční komáři z blízkých lužních lesů už ne.

Uprostřed labyrintu čeká dřevěný komár

Travní labyrint má na svědomí místní spolek Los Vesinos. „Letos se odsunula první seč, touhle dobou už to bývalo posekáno, tak jsme toho využili,“ říká členka Lenka Introvič. „V Chomoutově máme stezku, na kterou vám stačí tužka a vytisknout si průvodce z našeho webu, nebo si ho vyzvednete v jedné z místních hospod,“ připomíná Jan Mikulka, že labyrint je bonus už stávající pátrací hry pro rodiny s dětmi.

Odměnou jsou pro děti sladkosti a dřevěné památeční mince s komárem. Travní labyrint chce Los Vesinos dál zdokonalovat. Je volně přístupný nejméně do začátku července.

autor: bam
Spustit audio