V Olomouci je nově otevřený domov pro klienty s poruchou autistického spektra. V kraji je první

12. leden 2021

Nenápadná budova na Nových Sadech v Olomouci skrývá zázemí pro jedenáct klientů s poruchou autistického spektra. Nově postavený domov je jedinou podobnou specializovanou službou v regionu. Nepřetržitý provoz zařízení zajistí tři desítky zaměstnanců.

Domov pro klienty s poruchou autistického spektra v Olomouci

Petr Matuška, ředitel sociálního centra Klíč, nás provází po nové budově určené klientům s poruchou autistického spektra. Z chodby se vstupuje do jednotlivých pokojů. Ty mají pro lepší orientaci každý svou barvu, stejně jako nábytek uvnitř. „Je v provedení antivandal. To znemená, že klient nemůže rozebrat jak zásuvku, tak svítilnu. Když vstoupíte do pokoje, můžete si všimnout skříňky na televizi s bezpečnostním sklem,“ vysvětluje Maruška s tím, že klienti můžou mít poruchy chování. I proto podle něj služba rodičům výrazně uleví. V domově může bydlet až 11 lidí, zájem je zatím především o místa pro dospělé klienty.

Domov pro klienty s poruchou autistického spektra v Olomouci

„U těch dospělých se pomalu dostáváme na kapacitu, která byla stanovena. U dětí si myslím, že probíhá velký vnitřní boj rodičů těchto dětí, kteří potřebují nějakou podporu v tom, že jejich dítě přejde do pobytové sociální služby,“ dodal ředitel.

Domov pro klienty s poruchou autistického spektra v Olomouci

Pokud se místa do května nezaplní, nabídne je domov lidem i z okolních regionů. Olomoucký kraj do stavby domova investoval přibližně 46 milionů korun.„Pro tuto cílovou skupinu v Olomouckém kraji zatím žádná pobytová sociální služba neexistovala. Tímto řešíme dlouhodobou mezeru v síti sociálních služeb, které jsou určeny lidem s poruchou autistického spektra,“ uvedl náměstek hejtmana Ivo Slavotínek z KDU-ČSL.

autor: tas
Spustit audio