V Olomouci je zhruba 40 předškoláků, kteří nejsou zapsaní do posledního ročníku mateřské školy

12. září 2017

Čtyři desítky dětí v Olomouci zatím nefigurují v žádném seznamu předškoláků. Zjistil to olomoucký magistrát při kontrole zápisů do posledního ročníku mateřských škol, který je od letoška povinný. Takových případů úředníci ještě před prázdninami evidovali více než sto. Obeslali proto rodiče dopisem s upozorněním.

V soukromé mateřské škole Sluníčko v Olomouci je mezi dětmi 10 předškoláků. Ředitelka Marie Rumanová musela v minulých měsících odmítnout téměř 20 dalších, které se jejich rodiče snažili zapsat do posledního ročníku před nástupem na základní školu.

„Mnoho rodičů se dotazovalo telefonicky, jestli je možné u nás nastoupit na předškolní docházku. Většinou se jednalo o to, aby naplnili zákon, a volili přitom alternativní vzdělávání, které není státní,“ uvedla Rumanová.

Ve Sluníčku se vyučuje podle zásad montessori pedagogiky, proto podle ředitelky není vhodná pro každého: „Většina rodičů od přihlášky k nám upustila a hledala jinou formu, jakou budou dítě vzdělávat. Přemýšleli také o domácím vzdělávání.“

Předškolní vzdělávání je podle zákona nově povinné

Olomoucký magistrát se snaží evidovat všechny předškoláky. Před prázdninami úředníci nevěděli o více než stovce z nich. „Pokusili jsme se rodiče těchto dětí oslovit dopisem s informací, že tato povinnost existuje, aby zapsali dítě do mateřské školy, anebo aby ho přihlásili k individuálnímu předškolnímu vzdělávání,“ říká vedoucí oddělení školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

Čtěte také

Nakonec zůstalo nezapsaných dětí zhruba 40. „Některé dopisy se nám vrátili jako nedoručitelné. Budeme hledat cestu, jak tyto rodiče oslovit, abychom měli jistotu, že děti do mateřské školy chodí,“ dodala Fantová.

Rodičům, kteří své dítě nezapíší na poslední předškolní rok do mateřské školy, hrozí pokuta až 5 tisíc korun.

autor: tas
Spustit audio