V Olomouci má vzniknout závod na výrobu respirátorů

Americká společnost Honeywell pravděpodobně postaví v Olomouci závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Vybudován by měl být během čtyř měsíců. ČTK to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Uvedl, že zástupci vlády a vedení firmy jsou těsně před uzavřením dohody. Podle Havlíčka nepůjde o investiční pobídku, stát se ale zaváže odebírat část produkce.

„Potvrzuji, že v posledních dnech intenzivně jednáme společně s premiérem Andrejem Babišem (ANO) s vedením společnosti Honeywell. Jsme těsně před uzavřením dohody, v rámci které Honeywell vybuduje během čtyř měsíců závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Honeywell má v ČR velké průmyslové zázemí, takže by výrobna měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí,“ sdělil dnes na dotaz ČTK Havlíček.

Stát podle něj neposkytne firmě investiční pobídku, ale slíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. „Dohoda není v režimu investičních pobídek, ale částečným odebráním produkce. Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ uvedl Havlíček.

Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku současné koronavirové krize, s přibývajícími dodávkami převážně ze zahraničí se situace postupně zlepšuje.

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel v úterý uvedl, že strategií resortu je nakupovat hlavně české produkty a podpořit tím tuzemský průmysl a tuzemské firmy, které vzhledem k omezením a mimořádným opatřením nemohou vyrábět nebo nemají dostatečný odbyt pro své dosavadní zboží. Ministerstvo bylo v minulých dnech mimo jiné kritizováno za to, že nevyužilo nabídku českého výrobce termokamer do nemocnic.

V roce 1993 Honeywell otevřel vývojové středisko v Praze, bylo to první zařízení svého druhu mimo území USA. Další vývojáře firma zaměstnala v Brně, kam přišla v roce 2003. Kromě toho má v Olomouci a Brně výrobní závody. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130.000 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio