V Olomouci by měl letos začít fungovat nový multifunkční kulturní sál Muzea umění. Dělníci ho staví v bývalém kině Central

17. leden 2023 11:38

Ve 20. letech minulého století bylo prvním zvukovým biografem na Moravě. V posledních letech se ale v olomouckém kině Central nepromítá. Dělníci ho přestavují na multifunkční sál Muzea umění. Mimo jiné kvůli špatné statice budovy se dostali do skluzu, do podzimu by už ale měli mít hotovo.

Do nového roku vstoupilo bývalé kino Centrál se zvukem vrtaček, sbíječek a kladiv. Na podzim by to už mělo být jiné. „Bude to moderní multifunkční sál, ve kterém budeme primárně dělat naší kulturní činnost, ale samozřejmě ten sál bude částečně i poskytnut pro externí záležitosti, které se tam budou moci odehrávat,“ slibuje ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

První návštěvníky by měl nový multifunkční sál přivítat podle Ondřeje Zatloukala pravděpodobně v říjnu. „Je to investiční akce zhruba za 90 milionů korun. Ten objekt byl skutečně ve velmi havarijním stavu. Bylo těžké jej především staticky zajistit, protože jsme na svahu, po kterém teče voda a celý ten objekt se hroutil a ujížděl,“ popisuje Zatloukal.

Rekonstrukce měla být hotová už před dvěma lety. Problémy ale nebyly jen kvůli statice historického objektu. „Podali jsme výpověď předchozí stavební firmě, která podle nás tu činnost neprováděla dobře. A podařilo se nám vytendrovat novou společnost, která velmi dobře plní to, co od ní očekáváme,“ říká Zatloukal.

Stavební práce sleduje i Alexandr Jeništa, který bude mít multifunkční projekt na starosti. Letos by se tedy měla otevřít první část – Velký sál, tedy bývalé kino Central. „Kino Central zmizelo z kulturní mapy v roce 2007. V roce 2019 zmizelo z kulturní mapy i divadlo hudby a oba dva tyto prostory jsou vlastně od té doby v rekonstrukci. Účelem a cílem celé té rehabilitace je vytvořit kulturní platformu, prostor, kterému budeme říkat Central, který bude mít tři scény. Velkou scénu, to je bývalé kino Central, malou scénu, bývalé divadlo hudby, a zkušebnu, to jsou prostory bývalého radio-baru, který už ovšem v Olomouci málokdo pamatuje,“ uvádí Jeništa.

To je ale podle Alexandra Jeništy ideální stav, který by podle něj měl nastat zhruba v roce 2027.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio