V Olomouci pohřbí ostatky čtyř tisíc lidí, které objevili archeologové

28. listopad 2013

Na olomouckém centrálním hřbitově dnes uloží ostatky, které archeologové objevili při výzkumu v městských parcích pod výstavištěm Flora. Jedná se o čtyři tisíce lidí.

Loňský archeologický výzkum odkryl vedle původního pavilonu A také tisícovku hrobů z někdejšího civilního katolického hřbitova. Zemřelí byli většinou pohřbeni jen v pytlích nebo rubáších s drobnými náboženskými milodary - křížky a růženci, případně zaskleným svatým obrázkem.

Výjimečně měli prstýnky nebo náušnice. Archeologové našli i několik cínových rakví, ve kterých se dochovaly zbytky šatů, obuvi nebo pohřebních věnců. Kromě toho se podařilo odkrýt pozůstatky hřbitovních zděných staveb - domku hrobníka a márnice.

Letos v březnu a dubnu záchranný archeologický výzkum odhalil dalších asi 400 hrobů z vojenského hřbitova. Většinou se jednalo o hroby masové.

Kromě celkem 1400 koster výzkum odkryl i dvě velké skládky přemístěných kostí z dalších 4000 hrobů, které budou dnes na centrálním hřbitově uloženy. Výzkum pokračuje, a jeho archeologické a antropologické zpracování bude trvat několik let.

Hřbitov U Dřevěného zvonu čítal tisíce hrobů

Od roku 1785 začaly svatomořická a svatomichalská farnost v Olomouci pohřbívat v prostoru u výpadovky z města před Terezskou bránou naproti Hostinci U Dřevěného zvonu. Proto se také ujal název "Hřbitov U Dřevěného zvonu", který se v průběhu 19. století ještě rozšiřoval.

V roce 1834 přibyl vojenský hřbitov, v roce 1857 evangelický a nakonec i hřbitov židovský. Vojenský hřbitov zavřeli roku 1969, všechny civilní hřbitovy byly v provozu až do roku 1901.

autoři: bam , nib
Spustit audio