V Olomouci pokračují se stavbou haly pro tramvaje u hlavního nádraží. Hotovo by mělo být v květnu

21. únor 2023 09:19

Se stavbou nové haly k odstavení tramvají pomalu finišují dělníci u olomouckého hlavního nádraží. Práce by měly mít hotové v květnu. Díky investici už tramvaje nebudou muset v noci stát v ulicích, kde se stávají terčem vandalů.

„Dokončujeme veškeré ocelové konstrukce, obslužné lávky pro servis tramvajových souprav, ustavujeme koleje nad servisními jámami, aby mohla údržba provádět drobné servisní zásahy a očistu,“ ukazuje krytou halu zatím plnou stavebního ruchu vedoucí projektu Petr Jonáš.

Hala bude sloužit pro odstavení tramvají a jejich případnou opravu. Olomoučané ji zatím rozestavěnou vidí pod tzv. hodolanským mostem v Jeremenkově ulici v blízkosti hlavního nádraží. Podle Petra Jonáše jde o ideální místo. „Využívali to tu bezdomovci, byl to takový brownfield. V tuto chvíli je to krásně využité místo v blízkosti Českých drah,“ dodává Jonáš.

Tramvaje už nebudou muset být přes noc v ulicích

Na novou halu pro tramvaje se přišla podívat i mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. „Hala by měla pojmout devět dvouvozových souprav, tedy celkově 18 jednotlivých tramvají, které budou stát na třech kolejích. Kromě drobných servisních prací tady bude probíhat i umývání vozů a podobné práce,“ uvádí Sýkorová.

Nová hala ulehčí i Olomoučanům, tramvaje by už totiž neměly v noci stát v ulicích města. „V tuto chvíli část soupravy v nočních hodinách stojí v ulici Sokolská, kde potom brání průjezdu řidičů. A také stojí na Nové Ulici na točně a tam se často setkáváme s tím, že se ty vozy stávají terčem různých vandalů,“ dodává mluvčí.

Kolem kryté haly dělníci budují nejen mohutné retenční nádrže, ale také opěrnou stěnu v blízkosti tramvajové tratě. Stavba kryté haly začala v srpnu 2021, hotovo má být letos v květnu. Vysoutěžená cena bez DPH je 280 milionů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio