V Olomouci přibudou další obří graffiti. Pouliční umělci jimi vyzdobí fasády některých domů při tradičním Street Art Festivalu

20. březen 2021

Selfie man, Marie Curie, plačící Masaryk či kráska na rohu Lafayettovy ulice. K obřím nástěnným malbám na fasádách olomouckých domů by v brzké době měly přibýt další. Jejich autory budou špičkoví umělci, kteří tvoří po celém světě. Postará se o to další ročník Street Art Festivalu.

„Určitě jsou nějaké fasády v Praze, také vím, že se do toho pustilo i Brno. Pořád si myslím, že v Olomouci máme navrch a jsme v republice jednička,“ spokojeně hodnotí postavení Olomouce z pohledu streetartového umění Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury magistrátu. „Od té doby, co tady působí StreetArt festival, tak myslím, že si vydobyl velkou pozici nejen ve městě, ale myslím si, že je to jeden z největších ne-li největší festival streetartového umění v České republice,“ popisuje Schubert.

Nové graffiti v Olomouci

A které obří graffiti nebo murály mají turisté v Olomouci nejraději? „Určitě je to Selfie king, který je v Denisově ulici v proluce naproti muzeu umění. Když vznikl, tak mi kolegové říkali, že měl několik set tisíc zhlédnutí na sociálních sítích a stále je velmi populární. Jsou to právě tyto velké murály, které vznikají na fasádách v prolukách domů nebo na štítových fasádách. Jsme moc rádi, že je tady máme. Street Art Festival nejen, že vozí do Olomouce špičkové umělce z celého světa, ale také organizuje komentované prohlídky právě po těchto malbách,“ dodává Schubert.

Loni vznikla na bývalém staroměstském pivovaru celá kolekce graffiti nebo stencils, tedy šablony slavných. A protože se blíží termín Street Art Festivalu, už teď Radim Schubert řeší, v jaké podobě letos bude. „Intenzivně teď komunikujeme s manželi Junkerovými, kteří jsou hlavními organizátory festivalu, připravujeme jednotlivé plochy. Pandemie jakýmkoliv kulturním akcím příliš nesvědčí. Na druhou stranu, ty murály se dají tvořit, aniž by u toho bylo nějaké velké obecenstvo,“ dodává Schubert.

Fasádu pro budoucí murály v rámci Steet Art Festivalu můžou teď nabídnout i sami Olomoučané. Podle Radima Schuberta už se první zájemci hlásí.

autor: bam
Spustit audio