V Olomouci proběhly závody v králičím hopu, v Radslavicích chystají soutěž dobrovolných hasičů

4. duben 2018
Kraj na dlani

Sportovně i kreativně laděné putování po kraji zahájíme přímo v Olomouci. V Hoštejně nás čeká keramická dílna, v Radslavicích zase hasičské klání.

Mistrovství České republiky v králičím hopu se poprvé konalo v Olomouci. Na Výstaviště Flora se sjeli ušatí atleti se svými dvounohými trenéry z celé republiky. Aleš Spurný se tam setkal s Ladou Šípovou, předsedkyní Českého svazu chovatelů, Klubu Králičí Hop.

Aktivní i kreativní využití volného času pro děti i dospělé v Hoštejně na Šumpersku nabízí keramický kroužek. Ten vymyslela a vede učitelka mateřské školy Veronika Hegarová, se kterou si povídala Petra Ševců.

Nechat si ušít oblečení nebo módní doplněk na míru, to je dnes poměrně běžná záležitost. A nejen proto, že lidé nemají tu správnou konfekční velikost. Ale třeba i proto, že chtějí mít něco originálního. Pokud je švadlenka dobrá, zákazníky si najde a udrží i mimo velké město. Za jednou takovou šikovnou krejčovou se do Náměšti na Hané vydala Dita Vojnarová.

Bývala to téměř ryze německá obec v údolí zařezaném do kopců Zábřežské vrchoviny. Dnes je Řepová místní částí Mohelnice a stejně jako jiné obce se potýká s vylidňováním i dalšími problémy malých vesnic. Potvrzuje to i Jaroslava Gregorová, která obec zastupuje jako předsedkyně osadního výboru. Povídal si s ní Miroslav Kobza.

V Radslavicích na Přerovsku v sobotu pořádají tradiční soutěž hasičské všestrannosti. Radslavská přilba bude letos zároveň oslavou 125. výročí založení místního sboru dobrovolných hasičů. Více prozradil v rozhovoru s Janou Zemkovou velitel radslavských hasičů Stanislav Jemelík.

autoři: Dita Vojnarová , Petra Ševců , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Aleš Spurný , Pavel Juráš , mid
Spustit audio