V Olomouci se sešly světové vědecké a politické špičky. Jednají o budoucnosti vědy ve střední Evropě

25. duben 2018

Olomouc se na několik dní stala centrem střední Evropy. Budoucnost vědy a výzkumu na globální úrovni tu řeší uznávaní vědci i politici. Konferenci pořádá společnost Times Higher Education, která hodnotí univerzity z celého světa.

„Střední Evropa je na cestě stát se jedním z center globálního výzkumu ve světě. Je ovšem nutné na to naše partnery upozornit,“ upřesňuje hlavní vizi rektor Jaroslav Miller z pořádající Univerzity Palackého v Olomouci. Má to ale dva háčky.

Jeden si prý musí vyřešit každý stát za sebe, je jím nesoulad mezi politikou a financováním vědy. „Každá vláda má nějakou jinou představu. Řada z nich deklaruje, že věda a výzkum jsou priority, ale pak to tak v praxi nevypadá. A protože výzkum je dlouhodobá záležitost, některé typy výzkumu, třeba vývoj nových léčiv, se počítá na roky nebo spíš desetiletí, je nutné zachovat určitou kontinuitu,“ vysvětluje Miller.

Druhým problémem je fakt, že střední Evropa je sice bohatě zalévána evropskými dotacemi, pokulhává ale za zbytkem světa v získávání prestižních osobních grantů. „Když dostanete peníze zadarmo, tak vás nic nenutí jít do konkurenčního boje. To se ovšem z dlouhodobého hlediska může ukázat jako příslovečné Pyrrhovo vítězství a jako problematická záležitost,“ dodává rektor.

Summit se koná souběžně s AFO

Mezi hosty summitu jsou uznávaní vědci, akademici, politici i byznysmani. Není náhoda, že se středoevropský summit překrývá s přehlídkou populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc. „Právě ten kongres je také o vědě, o tom, v jakém stavu česká věda je, v jakém stavu je věda ve střední a východní Evropě. Můžu prozradit, že ne v dobrém, ve srovnání se západní Evropou. A není to jen o penězích. Sjedou se tam hosti, kteří se budou prolínat s hosty z AFO, a bude se tam debatovat o tom, co se s tím dá dělat, v jaké jsme situaci a co můžeme zlepšit,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

V Olomouci také společnost Times Higher Education zveřejní nový žebříček středoevropských univerzit, je jich přes dvě stovky. Olomoucký rektor si dělá naděje: „Já samozřejmě doufám, že v tom žebříčku budeme někde hodně vepředu. Ale samozřejmě pokud nebudeme první, tak se máme vždycky o co snažit.“

S výsledkem se můžete seznámit při závěrečné besedě středoevropského summitu zítra v 18 hodin v kapli Božího Těla, která bude přenášena na internetu v přímém přenosu.

autor: bam
Spustit audio