V Olomouci se sesula střecha z opravovaného domu, další zřícení už nehrozí

24. srpen 2016

Zcela uzavřená zůstává Pekařská ulice v centru Olomouce. Hasiči tam zajišťují dům, ze kterého se odpoledne na chodník zřítila část štítové zdi. Tři lidi museli ošetřit lékaři. Dům už prohlédl statik, nebezpečí dalšího zřícení podle něj prý nehrozí.

„Začali jsme utíkat, dostal jsem malým úlomkem do hlavy, manželka do nohy a do zad,“ popisuje Vlastmil Vohánka. Se svou ženou a spící dcerkou v náručí procházel přímo místem, kde se šítová zeď nově opraveného domu zřítila.

„Kdybychom šli o něco později, asi bychom dopadli hůře. Takhle jsme měli štěstí,“ dodává muž.

Ulice je uzavřená a hasiči tam budou pracovat ještě několik hodin. „Budeme provádět zabezpečení ve střeše a následně i odstraňování sutin,“ popisuje jejich mluvčí Zdeněk Hošák

Proč k havárii došlo, teď zjišťují policisté. Viníka chtějí obvinit z obecného ohrožení.

Primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD) novinářům řekl, že pád štítové zdi domu v Pekařské ulici zřejmě nesouvisí s provozem tramvají, které touto úzkou ulicí projíždějí. „Spíše jde asi o nějakou chybu při rekonstrukci domu. Tam došlo ke zhroucení celého stropu, takže je to spíš záležitost rekonstrukční," míní Staněk.

Za posledních pět let jde už o třetí obdobnou událost v centru Olomouce. Radnice nechala prověřit všechny domy. Budovy v majetku města jsou v pořádku. Majitelé budov se zjištěnými závadami byli vyzváni k jejich odstranění.

V Pekařské ulici v Olomouci se sesula část zdiva jednoho z domů na chodník
autoři: min , kra | zdroj: ČTK
Spustit audio