V Olomouci se už nebudou konat tradiční sběrové soboty. Obyvatelé mají obavy z černých skládek

17. leden 2020

Obavy ze zakládání černých skládek mají obyvatelé některých olomouckých městských částí. Kvůli rozhodnutí, že v městě po letech končí pravidelné sběrové soboty. Nelíbí se to hlavně starším lidem z okrajových částí Olomouce, kteří to mají daleko ke sběrným dvorům. Vedení města se pro zrušení sběrových sobot rozhodlo z úsporných důvodů.

Sběrový dvůr v Neředíně

„Nechci předbíhat, ale uvidíme, jak to dopadne. Jak se k tomu životnímu prostředí a ekologii postaví občané, kteří tady bydlí. Tuším, že pro starší občany to bude vážný problém,“ říká předseda komise městské části Radíkov Jan Zvěřina. Z černých skládek má strach méně než z hromad nepořádku u kontejnerů. „Lidé v noci dovezou něco ke kontejnerovým stáním, kterých tu máme pět. A jsou to věci, které tam nepatří,“ dodává Zvěřina.

Podle náměstka primátora Otakara Bačáka z hnutí Společně jsou sběrové soboty dlouhodobě nejnákladnějším způsobem sběru odpadů v přepočtu na množství. Navíc tento způsob sběru lidé využívají stále méně. „Došlo ekonomicky k tomu paradoxu, že náklady na jednu tunu likvidace takového odpadu jsou trojnásobné ve srovnání se sběrovými dvory. Ročně činil objem 2,3 milionu a objemově je to 9000 korun na likvidaci jedné tuny odpadu,“ přibližuje Bačák.

Vedení Olomouc už na začátku roku ohlásilo, že v následujících deseti letech bude muset výrazně šetřit. Podle ministerstva financí loni byla Olomouc nejzadluženějším statutárním městem v Česku. A tak nezbývá než přiškrtit výdaje. „Každý hospodář se samozřejmě dívá, které činnosti ho stojí nejvíce a které mohou být zbytné,“ dodal náměstek.

Olomoučané mohou podle náměstka Bačáka využívat dva sběrové dvory. Navíc komise městských částí můžou sběr velkoobjemového nebo nebezpečného odpadu zajistit ze svého rozpočtu. Proto i Jan Zvěřina z Radíkova už začíná počítat, kolik by to městskou část stálo.„Samozřejmě si služby nějak vykalkulujeme a případně budeme objednávat, což jsem žádal, aby stanovili cenu za přistavení kuka vozu. Bude potřeba dořešit tu organizaci,“ uzavírá Zvěřina.

Sběrový dvůr v Olomouci-Neředíně

Sběrové soboty nebo sběrové dny jsou podle Svazu měst a obcí výhradně v rukou samospráv. Podle místopředsedy Pavla Drahovzala ve větších městech obvyklé nejsou. Lidé totiž můžou využít sběrných dvorů, které jsou otevřené během celého týdne i s patřičnou obsluhou.

autor: bam
Spustit audio