V Olomouci se začalo promítat před 110 lety. Vydejte se s námi do historie zdejších biografů

25. listopad 2018

Na dnešní výpravě nahlédneme do prostor starých kin, do současné promítací kabiny i na výstavu Český kinematograf ve Vlastivědném muzeu.

Už v letech před vznikem prvních biografů v roce 1908 navštívili město pocestní s kinematografy. V roce 1906 se konala projekce v hotelu v dnešní Riegerově ulici.

První olomoucké kino zahájilo činnost na Horním náměstí v Edelmannově paláci, druhé v Turnhalle, budově německého tělocvičného spolku. Dnes budova vedle zimního stadionu patří Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého.

 Společnost Kino-Gesellschaft otevřela velký biograf Edison v roce 1913 v novém paláci na půli cesty mezi nimi, na Náměstí hrdinů. Mnozí tu ještě pamatují projekční sál s názvem kino Mír. Kino Jas, které také ještě řada současníků  navštěvovala v pasáži spojující Horní náměstí s třídou Svobody, se dříve jmenovalo Orania nebo Urania a bylo prvním českým zařízením svého druhu ve městě.

Jediné historické kino, které z těch dřívějších zůstalo a funguje dodnes, je Metropol. V roce 1933 jej nechali vystavět Sokolové. Toto premiérové kino promítalo třikrát denně pro zaplněné hlediště. Po druhé světové válce se již Sokolům nevrátilo a jako znárodněný podnik si jej mnozí pamatujeme pod názvem kino Pohraniční stráže.

Prvním biografem promítajícím filmy ozvučené byl podnik, který známe jako kino Central nebo dříve Moskva. Nad kinem, o patro výš v prostorách dnešního Divadla hudby, vznikl v roce 1925 bar s kabaretem, v němž jednu inscenaci režíroval i slavný E. F. Burian, který byl v Olomouci krátce v angažmá. Kino začalo promítat v roce 1926, zvukové filmy sem však přišly až o pár let později. Muzeum umění, kterému dnes prostory patří, aktuálně pracuje na opravách sálu.

K počátkům prvních olomouckých kin se vydáme s historikem Milanem Tichákem. Do promítací kabiny kina Metropol nahlédneme s Ivanem Škrovánkem. Výstavou Český kinematograf nás provede Martin Zdražil a o historii a budoucnosti kina Central nám poví Alexandr Jeništa.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.