V Olomouci si připomenou výročí narození Ludwiga van Beethovena benefičním online koncertem

7. prosinec 2020

V prosinci uplyne 250 let od narození Ludwiga van Beethovena. Jeho stopy najdeme i v Olomouci, a to díky jeho mecenáši, olomouckému arcibiskupu Rudolfu Janovi. Nejenže byli oba nadšenými muzikanty, arcibiskup byl dokonce jeho žák. 

Ludwig van Beethoven komponuje

„Je to hodně slyšet,“ konstatuje vedoucí arcidiecézního muzea Miroslav Kindl nad rozladěným klavírem. Ovšem z nádherně leštěného mahagonu. „S velkou pravděpodobností na něj skutečně Beethoven několikrát zahrál. Je to kladívkový klavír, který byl vytvořen ve Vídni mezi lety 1820-1830 pro arcivévodu a olomouckého biskupa Rudolfa Jana. Beethoven byl učitelem hudby Rudolfa Jana, který byl jedním z jeho odporovatelů. Beethoven mu dokonce věnoval jednu ze svých mší,“ přibližuje Miroslav Kindl a má na mysli Beethovenovu slavnou Misu solemnis. Osobnost Rudolfa Jana byla pro Olomouc velmi důležitá.

Arcivévoda Rudolf Jan sídlil v olomouckém arcibiskupském paláci, proto se právě tady odehraje v pondělí 7. prosince benefiční koncert Moravské filharmonie, upřesňuje její ředitel Jonáš Harman.

Benefiční adventní koncert Tria Martinů si můžete online pustit v pondělí od 19 hodin.

autor: bam
Spustit audio