V Olomouci vzniká unikátní sbírka pokrývek hlavy. Sestavují ji orientalisté z Univerzity Palackého

18. listopad 2018

Čepice, hučky, klobouky, čelenky i vznešené čapky. To vše z Blízkého východu, Asie, Sibiře a Oceánie. Na Katedře asijských studií Univerzity Palackého v Olomouci vzniká unikátní sbírka pokrývek hlavy, které přivezli ze svých cest její orientalisté. Zárodek sbírky univerzita poprvé představila veřejnosti. Exponáty, z nichž některé nejsou nikde jinde v Česku k vidění, vystavila na jeden den.

„Toto je ženská čapka, kterou není nikde jinde v České republice možnost spatřit,“ ukazuje mi vysokou čepici lemovanou kožešinou Tereza Hejzlarová z Katedry asijských studií. Skromně nedodala, že vzácná černobílá čapka je právě její vědecký úlovek. „Jedná se o takovou zašpičatělou vysokou čapku z plsti, která je olemovaná králičí kožešinou a je zdobená mušličkami kauri, což byl významný amulet nejen pro obyvatele Republiky Altaj, ale dá se říci na většině území Asie. Vlastně všechny čapky z Altaje, co tady máme, jsou unikátní, jsou tady v České republice podle mých informací jediné,“ říká autorka výstavy.

Vysoká dámská čapka z Altaje

Pokrývky hlasy kromě toho že slouží ke zkrášlení, má i praktickou funkci – zahřát nebo naopak chránit před sluncem. Někdy ale prozrazují mnohem víc. „Nejen že můžeme identifikovat stav člověka, jestli je vdaný nebo svobodný, ale taky se podle ornamentu výšivky poznalo, odkud, z jaké lokality přesně ten člověk pochází,“ vysvětluje Hajzlarová.

Ambice olomoučtí akademici ale mají mnohem vyšší než jen pokrývky hlavy, říká vedoucí projektu Petra Vaculíková: „Kromě těch pokrývek hlav se naši vědci zaměří také například na tašky a na spoustu dalších předmětů, které budou sloužit například k různým rituálům, různé amulety a další věci.“

Čapka jako posvátný předmět

Tereza Hejzlarová mi také prozradila svůj sběratelský sen – získat do sbírky šamanské čapky ze Sibiře. Je v tom ale háček. „To je věc samozřejmě velice citlivá a v podstatě tabuizovaná, jelikož je to věc posvátná a ty čepičky může oblékat jenom šaman. Často se k nim vážou takové historky o tom, že se něco špatného stalo. Já jsem sama měla příhodu, když jsme s kolegou fotografem fotili šamanský oděv. Já jsem k tomu přistupovala s velkým respektem. No a kolega, nepoučený, začal bubnovat na bubínek a já jsem mu říkala: radši nebubnuj, ať se něco nestane. On si ze mě utahoval a pak když jsme začali fotografovat, tak se najednou začal rozbíjet fotoaparát. Přiznám se, že úplně na tyhle věci nevěřím, ale tenkrát jsem to přehodnotila,“ vypráví orientalistka.

Čapka z kasuářího peří

Sbírku zaměřenou na orientální pokrývky hlavy podle ní hned tak nenajdete. Ale odkazuje na tu neznámější: „Asi největší sbírku orientálních pokrývek hlavy má Náprstkovo muzeum v Praze.“

Právě ta olomoucká má ambici stát se mezi těmi univerzitními raritou. „Tento typ sbírky na českých univerzitách není,“ uzavírá Hajzlarová.

Sbírka, která vzniká v Olomouci na Katedře asijských studií, bude sloužit nejen studentům, ale při nejrůznějších výstavách také veřejnosti.

autor: bam
Spustit audio