V Olomouci vznikl kroužek pro autistické děti. Vychází z potřeby individuálního přístupu

27. listopad 2017

Olomoucké rodinné centrum Olivy rozjíždí speciální kroužek pro děti s poruchami autistického spektra s názvem Modré odpoledne. Oproti běžným kroužkům nemá jediné zaměření, ale nabízí současně celou řadu aktivit - výtvarné, hudební i naučné. S nápadem přišly maminky, kterým podobný projekt ve městě chyběl.

„Hrajeme si tady s různými hračkami. Tady jsou kostky, z těch si stavím,“ říká Honza, který je na kroužku Modré odpoledne podruhé. Je tu spokojený. Když zrovna nemá náladu na společné aktivity, věnuje se tomu, co ho baví: „Píšu knihy, různé pohádky a kreslím k nim i obrázky.“

S dětmi tu pracuje hned několik asistentek, které se můžou podle potřeby věnovat každému zvlášť. „Někdo je tu přes hudbu, někdo přes pohybové aktivity, každá máme docela zajímavý repertoár činností, které můžeme s dětmi dělat,“ popisuje asistentka Věra Kopková a zdůrazňuje, že děti s poruchou autistického spektra vyžadují individuální přístup. „Snažíme se jim pomoct hlavně s komunikací, se sociálním kontaktem, což je pro děti s Aspergerovým syndromem nejtěžší. Jak navázat oční kontakt, jak vůbec někoho pozdravit, takové základní věci,“ dodává.

Na podobné činnosti ani na zvláštní přístup k autistickým dětem běžné kroužky kapacity nemají. To potvrzuje i jedna ze zakladatelek Modrého odpoledne Alena Kohoutová Šedivá. „Protože jsem sama matkou dítěte s Aspergerovým syndromem, vím, jak je těžké sehnat pro tyto děti volnočasové aktivity. Když jsem sháněla pro syna nějaký kroužek, většinou chtěli, abych mu sama dělala asistentku. Anebo jsme si museli asistentku sami sehnat a zaplatit. Přitom jsem viděla, že syn velmi touží po kolektivu. Tak jsme si v podstatě takový kroužek vymysleli,“ vysvětluje.

Svého syna na Modré odpoledne přihlásila i Bibiana Vysloužilová: „Řekla bych, že v Olomouci je to jediný kroužek vhodný pro autisty, respektive pro děti s Aspergerovým syndromem. Tohle je pro nás optimální, synovi to tady moc vyhovovalo, takže jsem za to moc ráda.“

Kroužek Modré odpoledne, jehož název odkazuje k barvě symbolické pro komunikaci, potrvá v rodinném centru Olivy až do konce června.

Spustit audio