V Olomouci začal další ročník nejstaršího varhanního festivalu v Česku

4. září 2023 15:15

Zahajovacím koncertem v pondělí v 19 hodin začal v Olomouci 55. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Ten je nejstarším svého druhu v Česku.

Po třech letech oprav na přehlídce zazní v chrámu svatého Mořice barokní Englerovy varhany. Jedná se o největší varhany v tuzemsku.

Festival nabídne pět koncertů s předními světovými interprety. Festival současně zahajuje koncertní sezonu Moravské filharmonie Olomouc, která akci pořádá.

Englerovy varhany v Kostele sv. Mořice v Olomouci

„Varhanní festival je takovým pevným pilířem. A věřím, že nejenom v programech Moravské filharmonie Olomouc, ale také v diářích lidí, posluchačů a nadšenců nejen varhanní hudby. Jsem rád, že se po letech vracíme i do sv. Mořice a že festival běží 55 let bez přerušení, což je zásadní, doplňuje její ředitel Jonáš Harman.

Kolik stála oprava varhanů v Kostele sv. Mořice? A z jakých koutů Evropy do Olomouce přijedou varhaníci? Poslechněte si v reportáži výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související