V Olomouci začala mezinárodní přehlídka Prix Bohemia Radio. Přivezla jazz, kavárnu POTMĚ i umělou inteligenci

17. říjen 2023 14:30

V Olomouci začala tradiční mezinárodní přehlídka Prix Bohemia Radio. Festival rozhlasové tvorby pořádá Český rozhlas už po devětatřicáté. Potrvá do čtvrtka a připomene i 100 let pravidelného rozhlasového vysílání.

„My letos jako Český rozhlas slavíme 100 let, takže ani festival na to nezapomíná,“ ujišťuje ředitelka Kateřina Konopásková, že festival jede v duchu stoletého výročí.

První festivalový den ale zahájil poslech soutěžních dokumentů. Garant této kategorie Daniel Kupšovský upřesnil, že pětičlenná porota tentokrát rozhoduje o šesti dokumentech. „Polovina z těch dokumentů se věnuje ukrajinské otázce. Část je natočená přímo na Ukrajině, část u nás s ukrajinskými uprchlíky, ale je tam i dokument, který se týká Rusů žijících v Česku. Další tři jsou na různá společenská témata, ekologická témata a podobně,“ řekl Kupšovský.

Porota v soutěžní kategorii Dokument během festivalu Prix Bohemia Radio

Návštěvníci kavárny POTMĚ si kromě dobré kávy užijí i umělé inteligence. Uslyší tam totiž povídky, které umělá inteligence vytvořila. Zatím ale usazování kavárny POTMĚ z valníku na kamennou dlažbu olomouckého Horního náměstí zajišťuje velký jeřáb. Hlídá si to Miloslav Parolek, produkční rozhlasového projektu Světluška, který pomáhá nevidomým a slabozrakým. „V Olomouci v rámci Prix Bohemia Radio jsme už třetím rokem, takže jsme už teď docela známí a oblíbení,“ zmínil Parolek.

Usazování kavárny POTMĚ na Horním náměstí v Olomouci

Během večerního slavnostního zahájení festivalu Prix Bohemia Radio uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral do Síně slávy Jiřího Anderleho, výtvarníka a autora pořadu Láska za lásku. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře předal herci Janu Hájkovi.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související