V Olomouci začali s instalací nového výstražného systému. Město slibuje, že hlášení budou lidé rozumět

5. červenec 2019

První hlásiče moderního informačního a výstražného systému začali technici instalovat na sloupy veřejného osvětlení v Olomouci. Nahradí zastaralý systém sirén a rozhlasu, které byly nesrozumitelné. Nový systém bude obyvatele města varovat před živelními pohromami, průmyslovými haváriemi nebo pomůže pátrat po ztracených osobách. Současně bude sloužit jako obecní rozhlas.

Technik Martin Formánek na žebříku právě montuje první hlásiče. Ve výšce čtyř metrů, aby bylo dobře rozumět. Celkem jich přimontují 1832. Během tří let. „Skládá se to z reproduktoru, maximálně jsou na sloupu čtyři, přijímací jednotky. Přehrává namluvené hlášky a umí dávat zpětnou odezvu nebo varování, že je něco v nepořádku," přibližuje Formánek.

Nový olomoucký výstražný systém

Brzy se k nim připojí i mobilní aplikace. Ústředny budou na operačním středisku hasičů a u městské policie. Výhodou bude, že do systému můžou vstoupit i zástupci jednotlivých městských částí Olomouce.

„V každé městské části půjde provádět vlastní hlášení nezávisle na ostatních,“ popisuje Jan Langr.

V každé městské části bude možné provádět vlastní hlášení. V Olomouci dosluhuje starý nesourodý výstražný systém ze 70. let minulého století.
„Hlášení obecního rozhlasu jsme museli zastavit, protože město bylo zavaleno kvanty dotazů a telefonátů, že nebylo rozumět tomu, co se hlásilo,“ říká olomoucký primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO.

Nový výstražný systém v Olomouci za téměř 80 milionů bude podle Jana Langra ojedinělý
„Nejblíž nám má asi Zlín, ale v takovém rozsahu budeme jedni z mála, možná jediní v republice, kdo má pokryto celé území statutárního města obecním rozhlasem,“ uzavírá Langr.

Nový systém tak funguje jako sirény, celoplošný i lokální oznamovatel důležitých zpráv, obecního rozhlasu. Napojený bude i na nové vodočty, srážkoměry a další prvky, které budou lidi varovat před nebezpečím.

autor: bam
Spustit audio