V Olomouci začalo fungovat nové odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus

17. březen 2020

Olomoucká vojenská nemocnice zprovoznila odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. Pracovníci speciální stan před budovou otevřeli poprvé dnes ráno. Fungovat bude 12 hodin denně. Jak ale připomíná ředitel zdravotnického zařízení Martin Svoboda, vyšetřit se můžou nechat jen lidé s doporučením od hygienika nebo epidemiologa.

„Neposkytujeme tuto službu pro samoplátce nebo lidi, kteří budou o své vůli vyžadovat vyšetření. Budeme ošetřovat ty, které máme podle jména nahlášené. Je to z důvodu toho, aby se dostalo na ty, kteří to nejvíce potřebují,“ přiblížil ředitel.

V Olomouci funguje ještě jedno odběrové místo a to ve Fakultní nemocnici. Stejně jako to u Vojenské nemocnice slouží pouze lidem s doporučením, nikoliv samoplátcům. Nemocnice posílala vzorky na rozbor do Ostravy a nyní už opět testuje vlastními silami.

Fakultní nemocnice v Olomouci

FN Olomouc testování na koronavirus zahájila v sobotu a její laboranti provedli několik desítek testů. „Testujeme dál v závislosti na aktuálním počtu testů,“ upřesnil dnes odpoledne Fritscher, podle kterého zásoby testů jsou průběžně doplňovány. 

Laboratoř FN Olomouc může denně provádět do stovky rozborů na přítomnost koronaviru v krvi. V případě volné kapacity má být služba dostupná i samoplátcům. "Odběr vzorků a jejich testování u samoplátců bohužel v současné době kapacity neumožňují," podotkl Fritscher. 

Onemocnění COVID-19 se prokázalo u lékaře urgentního oddělení FN Olomouc. Do karantény museli jeho pacienti i personál. Lékař se před týdnem vrátil z Řecka. Karanténa byla kvůli tomu vyhlášena u desítek pacientů a lékařů, kteří s ním byli v přímém kontaktu. Provedené testy podle Fritschera další nákazu nepotvrdily.

autoři: Jana Beránková , Martin Dostál | zdroj: ČTK
Spustit audio