V Olomouci začíná dvanáctý ročník Street Art festivalu. Představuje moderní umění ve veřejném prostoru

9. září 2019

Popularizovat moderní umění a street art chce už po dvanácté v Olomouci Street Art festival. Jedná se o největší přehlídku v České republice velkoformátových maleb ve veřejném prostoru. Letos budou organizátoři i návštěvníci slavit svobodu. Chtějí tak po 30 letech vzdát poctu těm, kteří za svobodu bojovali.

To, že olomoucký festival se stal největší přehlídkou svého druhu v Česku, je podle organizátorky Romany Junkerové díky přátelské atmosféře v Olomouci. „Zakladatel je místní umělec, který začal zvát své přátele, se kterými se poznal v cizině na obdobných festivalech. Začal je zvát sem. Jsme rodáci, máme Olomouc rádi, z toho vznikla myšlenka ukázat Olomouc světu,“ říká Junkerová.

Stále si prý ale lidé občas zaměňují street art s graffiti. „Street art má více maleb. Realistické ztvárnění nějakého poselství. Nějaký společensko-politický podtext, kterým zaujme lidi. Pověst nám kazí třeba počmáraná olomoucká Terezská brána,“ popisuje Junkerová.

Street art má podle Romany Junkerové široký záběr. „Můžou to být nálepky na ulicích, nějaké sošky, performance art. Novým prvkem je tzv. mural art, tedy velkoplošné malby,“ dodává organizátorka. Několik murálů, tedy velkoplošných maleb už tady Street Art festival zanechal.

Program letošního ročníku festivalu je rozsáhlý, a tak Romana Junkerová vybírá jen některé akce. „Minulý rok bylo téma 100 let od založení Československa, letos máme 30 let od sametové revoluce. Spolupracujeme s univerzitou i městem. Podtitul festivalu je Freedom In HeART. Chtěla bych návštěvníky pozvat na zahájení festivalu, které proběhne v kině Metropol, kde budeme mít přednášku i film o politickém graffiti. Novým prvkem festivalu bude koncert na nádvoří Zbrojnice v úterý 10. září, na kterém vystoupí rapper Ideal. Během festivalu vzniknou dva velké murály. Prozradím, že jejich koncept se bude týkat sametové revoluce a bude pomalována sedmnáctimetrová budova,“ uzavírá Junkerová.

autor: bam
Spustit audio