V Olomouci začíná jeden z nejvýznamnějších divadelních festivalů v Česku. Co Divadelní Flora letos nabízí?

11. květen 2023 12:45

Činohra, tanec, opera i divadelní instalace. To vše nabídne příznivcům dramatického umění mezinárodní festival Divadelní Flora. Začíná ve čtvrtek v Olomouci a během dvanácti dní nabídne šest desítek akcí na deseti místech ve městě.

„Žijeme ve světě, který je pestrý, ale zároveň ve světě, kde spousta lidí s tímto prostým faktem má dost zásadní problém a snaží se unifikovat to svoje okolí, a to přes odlišné vnímání. Právě chceme nabourávat,“ říká ředitel přehlídky Petr Nerušil, který toho chce dosáhnout nejen uváděním festivalových titulů, ale i tím, že svět divadla je pestrý a proto chce ukázat i různorodé tváře divadla.

Jinakost jako hlavní téma

Tématem letošního ročníku je totiž jinakost. Festival se středoevropskou dramaturgií dává letos větší prostor ženám. V Olomouci se tak představí osobité autorky, režisérky, choreografky a interpretky působící kromě České republiky také v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Maďarsku nebo na Slovensku.

„Je to i z toho důvodu, že ženy v kultuře jsou pořád často podceňované a podhodnocované, ať už se jedná o finanční stránku nebo vnímání v uměleckém světě,“ uvádí mluvčí festivalu Daniela Hekelová.

A tak se v Olomouci objeví významné ženy. „Mám velkou radost z toho, že sem přivezeme umělkyně, jako například Doris Uhlich, Teresu Vittucci, což jsou fakt hvězdy současné performativní scény, který tyto stereotypy naprosto razantně nabourávají,“ dodává Nerušil.

Celý festival vyvrcholí naprosto exkluzivním hostováním hamburského Thalia Theater.
Petr Nerušil, ředitel přehlídky

V této souvislosti ředitel doporučil i inscenaci Figuring Age Boglarky Börcsök, která připomene životní peripetie a tvorbu tří zapomenutých protagonistek maďarské taneční moderny.

Tradiční doménou festivalu Divadelní Flora je německojazyčný prostor. I tady můžou diváci čekat vrcholný zážitek. „Celý festival vyvrcholí naprosto exkluzivním hostováním hamburského Thalia Theater. Poprvé v Olomouci uvedeme jejich inscenaci a půjde o adaptaci výjimečného románů Sashy Marianna Salzmann s názvem Na člověku musí být vše krásné. V Německu stala knihou roku,“ uvádí Nerušil.

V rámci Divadelní Flory uvede olomoucké Divadlo na cucky novinku Tanec dervišů režisérky, autorky a scenáristky Barbary Herz. Druhou premiérou Mozartova opusu La clemenza di Tito režijního tandemu Veronika Loulová a Jiří Havelka, uváděného pod názvem Titus, přispěje do hlavního festivalového programu opera Moravského divadla Olomouc. Podrobný program najdou zájemci na webu festivalu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio