V Olomouci začíná Mezinárodní varhanní festival. Zahrají přední umělci z celého světa

3. září 2015

V Olomouci začíná mezinárodní varhanní festival. Během září představí přední umělce z celého světa. Úvodní koncert je naplánovaný už na dnešní večer v kostele sv. Mořice.

Slavné Englerovy varhany. Vůbec největší hudební nástroj v celém Česku a jeden z největších v Evropě. Varhaníci na něj hrají už téměř více než čtyři staletí.

Celkem 2 361 jejich píšťal se rozezní také dnes večer. Olomoucký varhaník Karel Martínek je oživí úderem 19té hodiny při zahajovacím koncertu festivalu.

Sekundovat mu bude soubor Jumping Drums. Při svém prvním společném vystoupení zazní dílo Johana Sebastiana Bacha a také Žalm 150 - improvizovaná skladba pro bicí nástroje a varhany.

„Věřím, že to bude zajímavé i pro posluchače, protože i ti určitě jsou překvapeni tou kombinací varhan a skupiny bicích nástrojů, a to ne skupiny klasické, ale spíše orientované na hudbu nonartificiální (neumělecká, pozn.red.). Takže moc a moc se těším. Po jedné zkoušce, kterou jsme spolu už absolvovali, se těším ještě o to víc, protože ta probíhala úžasně,“ říká dramaturg festivalu Karel Martínek.

Netradičních koncertů pořadatelé tentokrát připravili více. V Redutě se příští týden představí olomoucká varhanice Kateřina Chroboková se svým projektem Inside the apple.

„Představuje elektronické varhany, které si nechala postavit přímo na míru, proto může potom ve spolupráci se zvukaři přenést ten varhanní zvuk i do koncertních sálů, kde nejsou instalovány varhany,“ vysvětluje ředitel Moravské filharmonie Olomouc Vladislav Kvapil.

Novinkou pro posluchače budou také dvě projekční plátna v přední části kostela. Promítat se na ně bude obraz z kůru. Diváci tak mohou sledovat umělce při hře. Varhanní festival vyvrcholí 21. září.

autor: kra
Spustit audio