V Olomouci začínají přípravy festivalu Prix Bohemia Radio. Vstupuje do svého 34. ročníku

13. leden 2018

Už potřetí bude Olomouc hostit mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Nejen že se zvyšuje četnost organizačních schůzek rozhlasového týmu, chystá se i doprovodný program na univerzitě a studenti si už začínají vybírat z programové nabídky. Festival proběhne v polovině března.

„Zaujala mě přednáška Média a demokracie a pak je tam debata s šéfem Českého rozhlasu panem Zavoralem, ta by mě taky zajímala. Určitě se těším, myslím, že i pro studenty je to zajímavé, můžou si rozšířit své obzory. Jen víc takových akcí,“ těší se na Prix Bohemia Radio vysokoškolák Jan Šimek z mediálních studií.

Ředitele festivalu Josefa Podstatu zase těší, že program je lákavý pro studenty místní univerzity i pro obyvatele a návštěvníky města. „Festival Prix Bohemia Radio není jen odborná záležitost pro rozhlasáky, ale určitě máme ambici, aby se z toho stal festival s velkou návštěvností,“ uvedl.

Doprovodný program nabídne besedy, workshopy a další akce v centru města, ať už ve studiu Českého rozhlasu Olomouc na Horním náměstí, nebo prostorách Univerzity Palackého. „Zajímavý konferenční formát nabídne úterní odpoledne. Odehraje se něco, čemu říkáme ‚radio speed dating‘. Bude to příležitost u deseti malých konferenčních stolků po dobu tří minut mluvit s vybranými lidmi z rozhlasu, přijít a na cokoliv se zeptat. Po třech minutách vždycky zazvoní zvoneček a návštěvníci se u těch stolečků vystřídají. Bude to takové rychlé rande třeba s Danielem Moravcem nebo s Brit Jensen,“ vybírá z doprovodného programu jeho autorka Andrea Hanáčková.

„Stejně jako loni budou pracovat i studentské poroty. Podařilo se nám oslovit studenty napříč celou republikou, různými filozofickými fakultami i uměleckými školami, a bude taky udělována studentská cena,“ dodává Hanáčková.

Nebude chybět herečka Hana Maciuchová

Na festival se už chystá i jeho čestná prezidentka, herečka Hana Maciuchová. Těší se především na poslechy pořadů: „Je vzrušující vyposlechnout pořad, prožít jeho obsah, emoce, a pak své dojmy a poznatky konfrontovat s ostatními. Jak se hodnocení mění podle toho, kdo je hodnotitelem.“

Ředitel Josef Podstata dodává důležitý cíl festivalu: „Aby předvedl nabídku veřejnoprávních institucí lidem, kteří jsou otevření informacím, aby ukázal šíři práce, kterou veřejnoprávní rádio dělá. Tady je potřeba si uvědomit, že rádio, to jsou možná písničky a reklama, ale rozhlas to je daleko víc.“

autor: bam
Spustit audio