V Olomouci zahájilo provoz kontaktní místo zaměřené na oblast bydlení. V čem přesně bude pomáhat?

15. leden 2024 20:12

Na Dolním náměstí v centru Olomouce v pondělí otevřelo nové městské kontaktní místo zaměřené na bydlení. Úředníci a sociální pracovníci v něm zájemců poradí a pomůžou například vyřídit příspěvek na bydlení nebo zajistit podání žádosti o pronájem městského bytu.

„Nebudeme umět dělat zázraky,“ říká hned na začátek náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská za koalici ProOlomouc a Piráti. „Nebudeme tu mít nachystané stovky bytů, které bychom přidělili každému, kdo přijde,“ uvádí a dodává, kdy by lidé měli zvážit návštěvu kontaktního místa.

„Říká se, že náklady na bydlení by nás neměly stát víc než 30 % našich příjmů. Každý si dokáže spočítat, kolik to zhruba pro něj je a jestli to přesahuje či nikoli. Už toto může být ten první moment se rozhodnout přijít sem a nechat si poradit,“ zmiňuje Dobrozemská.

V Olomouci zahájilo provoz kontaktní místo zaměřené na oblast bydlení

V proškoleném týmu je i sociální pracovník Jan Pospíšilík. „Kromě kontaktního místa pro bydlení budeme pracovat i v terénu, kdy se můžeme potkávat s lidmi u nich doma. Já konkrétně budu pracovat hlavně v oblasti zabydlování, kdy bude probíhat podpora lidí, kteří budou nově zabydlení do městských bytů,“ zmiňuje Pospíšilík.

Vedoucí kontaktního místa Dagmar Říhová čeká na začátku velký zájem lidí. Koneckonců už v minulých dnech po telefonu řešila desítky žádostí. Mezi nejčastější patřily dotazy maminek s dětmi.

Projekt zaměřený hlavně na rodiny s dětmi

„Náš projekt se zaměřuje hlavně na rodiny, které jsou ohrožené, protože si myslíme, že by děti neměly vyrůstat na azylových zařízeních a ubytovnách. Tento styl života také vede k tomu, že často mění školy, že jsou jako neukotvené. Především nás oslovují maminky, které třeba jsou samoživitelky a nemůžou zatím sehnat samostatný byt a musí žít někde v jednom pokoji se svými dětmi,“ popisuje Říhová.

Kontaktní místo pro bydlení na Dolním náměstí v Olomouci můžou lidé navštívit v pondělí a ve středu, po telefonické domluvě v další dny.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio