V Olomoucké fakultní nemocnici se zvedá spotřeba krve. Krev můžete darovat i s Českým rozhlasem Olomouc

13. listopad 2020

Nejde ji uměle vyrobit a je potřebná například při těžkých úrazech, operacích nebo pro výrobu některých léčiv. Řeč je o krvi a její nezastupitelné roli v medicíně a farmacii. Pro nemocnice a transfuzní stanice jsou proto velmi důležití dárci krve.

Jan Kráčmar z Olomouce právě odchází ze svého dvacátého prvního darování krve. Na transfuzní stanici chodí čtyřikrát do roka a zvyk nepřerušil ani kvůli pandemii koronaviru.„Obavy, že bych se tady nakazil, nemám. Co je jinak, že tady nejsou párky, je bageta, ale to se dá přežít,“ usmívá se dárce.

Až do 20. listopadu se můžete zapojit do tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Každý zájemce se musí nejprve domluvit na termínu odběru. Buď telefonicky nebo přes internetové stránky jednotlivých transfuzních stanic. Jejich přehled naleznete ZDE.

Darování krve probíhá víceméně tak, jako jindy. Při celém procesu na sobě ale samozřejmě mají dárci i zdravotníci roušky a nikde nechybí dezinfekce. Na odběry navíc zdravotníci dárce zvou podle aktuálních potřeb nemocnice a tak, aby se na místě nepotkávalo příliš velké množství lidí.

„Pro dárce se nic nezměnilo, v dotazníku jsou stejné položky, stejná kritéria. Samozřejmě se více vyptáváme na to, jestli byli v kontaktu s někým pozitivním. Cestovní anamnéza se nám tak nějak vyfiltrovala, protože nikdo nikam moc necestuje,“ vysvětluje vrchní sestra transfúzního oddělení Michaela Fedorco. Se zásobami krve ve fakultní nemocnici momentálně problém nemají. „Stavy máme hezké, není problém dozvat. Myslím si, že Fakultní nemocnice se rozbíhá, spotřeba se začíná zvedat, začíná se operovat,“ říká primářka Dana Galuszková.

Na transfuzním oddělení ale musí řešit dostatek personálu, aktuálně chybí kvůli onemocnění Covid-19 čtyři sestry. „Máme několik týmů. Kdyby jeden tým vypadl, tak ten se nepotká s tím druhým a dalším, abychom bylo schopni provoz zajistit,“ cysvětluje Dana Galuzsková s tím, že výpadek případně řeší doplněním personálu z jiných oddělení. Fungování oddělení to ale nijak neohrozilo.

autor: bas
Spustit audio

Související