V olomoucké fakultní nemocnici zahájilo provoz centrum zaměřené na prevenci nemocí a udržování zdraví

6. prosinec 2023 08:40

Zástupci olomoucké fakultní nemocnice v úterý otevřeli nové Centrum zdraví a prevence. Zájemci ho najdou v prostorách bývalé alergologie.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc otevřeli Centrum zdraví a prevence

Součástmi nového centra jsou ambulance preventivní medicíny, oddělení praktického lékařství a ambulance psychosomatické medicíny. Nechybí tam ani menší tělocvična a prostory pro fyzioterapii. Budou v nich fungovat preventivní programy pro samoplátce, ale také odborná pomoc pro pacienty s diagnózou.

Lékaři centra tedy budou nabízet komplexní péči, lidem pomůžou například nastavit správné pohybové návyky, úpravu jídelníčku, cvičení, příčiny a řešení zdravotních problémů budou hledat i v psychice. Půjde tak o pomoc pacientům s aktivním přístupem ke zdraví. Kromě toho se zdravotníci chtějí zaměřit i na práci v terénu.

Nemocnice už má množství preventivních programů v rámci jednotlivých pracovišť, standardně je nabízí například onkologická, interní nebo dermatologická klinika. Poptávka po prevenci je ale větší, než jsou zdravotníci těchto oddělení schopní zvládnout.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc otevřeli Centrum zdraví a prevence

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio